60 anys de la Riuà de València, en fotos
El MuVIM acull una exposició que recupera la memòria de les conseqüències de la riuada del 1957.
Aigua, fang, silencis. La Riuà de València, 60 anys després. Amb aquestes paraules es presenta al Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat, a València, una mostra de fotografies espectaculars de quan el Túria va tenyir de marró des de Ciutat Vella fins als poblats marítims.
Aquell 14 d'octubre de 1957, València patí les pitjors inudacions, d'unes proporcions extraordinàries. El Túria ja se n'havia eixit de mare en altres ocasions però mai amb conseqüències tan greus. L'aigua, a més d'inundar part de Ciutat Vella, amb molts danys al barri del Carme, va arrasar els ravals del marge esquerre, i es va obrir pas violentament als barris marítims.
L'endemà, el fang ho cobria tot, i la batalla contra les canyes i la brutícia començava. Foren setmanes i setmanes de neteja i reconstrucció de la ciutat, van ser finalment més de huit mesos de treballs. Una batalla que els primers dies van lliurar els ciutadans mateixos amb l'ajuda de l'efectiu local de la policia i dels bombers. Els llauradors, amb els seus carros, treien tones de fang i brossa de la ciutat. Després, a aquesta batalla del fang se sumà l'exèrcit.
La societat valenciana va veure en la desgràcia la via per a resoldre els endarreriments d'infraestructures urbanes arrossegades per les dures imposicions després de la Guerra Civil. S'havia d'aprofitar la situació per a planificar la nova València en tots els aspectes. Primer calia desviar el Túria, després fer claveguerams i blocs de cases que feien més que falta, i no es podia oblidar ningú de reestructurar la mala xarxa ferroviària que tenallava els carrers de la capital. Hi havia més a fer: revitalitzar el port, obrir la ciutat a les noves carreteres dels principals accessos i plantejar el futur urbanístic que es veuria al llarg dels anys 60 a València. La mostra estarà oberta fins al 10 octubre.