La Nit de l'Albà deixa una xiqueta amb ferides importants i 33 lesionats lleus

Més de 70.000 coets i 300 palmeres il·luminen el cel d’Elx en una matinada sense incidències greus

Nit de l'Albà 2023
Veïns d'Elx observen la Palmera Imperial, la nit de diumenge / Pablo Miranzo Maciá (EFE)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
10 d'agost 2023 - 15:26 Actualitzat: 14 d'agost 2023 - 13:06

La Nit de l'Albà, en què Elx va disparar més de 70.000 coets i més de 300 palmeres, ha acabat sense incidents greus i amb 34 persones ferides, la majoria d'elles de caràcter lleu. Només una xiqueta de 12 anys, a qui una carcassa li va causar una hemorràgia en l'ull, presentava les ferides de més entitat, segons el balanç oferit aquest dilluns pels responsables de l'Hospital General d'Elx i el del Vinalopó. Des del punt de vista de la seguretat ciutadana, la Nit de l'Albà d'enguany ha sigut "tranquil·la" i sense cap incident rellevant.

L'Hospital General va atendre 34 persones ferides, 13 d'elles per lesions produïdes dins del recinte on es disparen les carretilles, mentre que 21 més es van lesionar fora, com ha detallat el director mèdic de l'Hospital General d'Elx, Jaume Sastre.

De tots aquests usuaris atesos pels serveis mèdics, el més important era el d'una menor de 12 anys, a la qual part d'una carcassa li va causar "una xicoteta hemorràgia vítria i una altra en la retina" de l'ull esquerre. Després de ser atesa en aquest centre hospitalari, la menor va rebre l'alta hospitalària i es recupera de la ferida a l'ull a sa casa. En l'Hospital del Vinalopó també van atendre una menor de dos anys, però en aquest cas presentava una cremadura d'escassa importància. La resta de ferits van patir, en la majoria dels casos, cremades.

Tant els responsables de l'Hospital General i el del Vinalopò com l'alcalde han coincidit a assenyalar la reducció dels ferits respecte de le Nits de l'Albà anteriors. En aquest sentit, l'alcalde, Pablo Ruz, ha remarcat que s'ha passat de nits en què hi havia "170 o 180 ferits" a tindre'n molts menys i no registrar-se incidents greus d'atenció ciutadana, un fet que ha atribuït al "civisme" que han demostrat il·licitans i visitants.

L'espectacle de llum i pólvora, a càrrec, un any més, de la Pirotècnia Ferrández de Redovà (Baix Segura), començava a les 23:15 hores, amb el llançament de 312 palmeres des de diferents terrasses. Amb el llançament de la Palmera Imperial un quart d'hora després des del passeig de l'Estació, començava la tradicional coetada, composta per 4.000 dotzenes de coets bomba disparats des del mateix passeig, el pont del Ferrocarril i el pont d’Altamira, que juntament amb les palmeres, feien un total de 70.000 coets.

Al seu torn, la coetada anà acompanyada del llançament de 2.300 carcasses de tro, 300 de xiulet, 140 d'efecte tronc de palmera, 100 d'efecte oripell i altres 800 d'efectes variats, que es dispararen des de la plaça de l'1 de Maig, el jardí d'Andalusia i el col·legi Marià Benlliure.

Ja cap a la mitjanit, s'apagaven totes les llums de la ciutat per a donar pas a la interpretació de l'emotiu Gloria patri i el posterior llançament de la palmera de la Mare de Déu, que ha comptat amb 1.080 coetons i vora 100 quilos de pólvora per a aconseguir que el tradicional blanc perla il·luminara el cel il·licità.

Una palmera de 350 metres

Sota la supervisió del veterà pirotècnic Fernando Ferrández, la impressionant palmera de la Mare de Déu ha assolit els 500 metres de diàmetre i 350 metres d'altura, amb una durada en el cel de 25 segons. "Estem treballant des d'abril per a aconseguir que puge més que mai i fer-la més gran. Tot depén de la forma del muntatge i la inclinació. Cada any anem jugant amb això", havia explicat el pirotècnic els dies previs.

Les tasques de muntatge de l'espectacle van començar l'1 d'agost i el mateix diumenge 13 han sigut al voltant de quaranta les persones que hi han treballat per a deixar tot enllestit per a l'inici de la Nit de l'Albà. Un espectacular acte que ha comptat amb un pressupost de 150.000 euros.

També et pot interessar

stats