Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT
Ara en la ràdio
FÓRMULA TERRITORI (reemissió)

Més actes per al tram final de l’Any Joan Fuster

La Comunitat Valenciana, Catalunya i Balears intensifiquen les activitats al voltant de la figura de l’intel·lectual suecà

Foto de Joan Fuster del maig del 1959 / Generalitat Valenciana

Les activitats per a commemorar el centenari del naixement de l’intel·lectual Joan Fuster s'intensifiquen en el tram final de l'any a la Comunitat Valenciana, Catalunya i a les Illes Balears. Aquest dimarts el Palau de la Generalitat, a Barcelona, ha acollit un acte per a donar rellevància institucional a l’escriptor de Sueca. L'acte ha comptat amb la presència del president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès.

A la Comunitat Valenciana, durant els pròxims tres mesos podrem gaudir d’un seguit d’activitats a diferents punts del territori. A principis d’octubre es presenten els Aforismes animats, una sèrie de deu càpsules audiovisuals, ideada pels dissenyadors gràfics Boke Bazán i Elisa Martínez, per a acostar els famosos aforismes de Joan Fuster a la ciutadania mitjançant les xarxes socials.

El 6 d'octubre arrenca la jornada Les cases literàries, patrimoni cultural al Centre del Carme de Cultura Contemporània. En aquest marc, s'aprofundirà en el coneixement dels escriptors i les escriptores en l'espai geogràfic en el qual es va desenvolupar una gran part de l'obra.

El 14 d'octubre, l’Espai Joan Fuster de Sueca acollirà la jornada de Les aules didàctiques, espais d'innovació educativa. El seu objectiu és difondre entre l'alumnat la influència de referents literaris valencians o temàtiques vinculades a qüestions d'interés social.

A partir de finals d’octubre arriba al Teatre Rialto Aforismats, una producció pròpia de l’Institut Valencià de Cultura, concebuda especialment per al públic jove, que juga a barrejar els aforismes de Fuster amb música electrònica i danses urbanes. Durant els mesos de novembre i desembre l’espectacle es tornarà a representar a València i viatjarà a Alacant, Aielo de Malferit i Castelló.

A més, l’exposició Joan Fuster, una vida il·lustrada, que recorre cronològicament la vida i l’obra de l’assagista a partir de documents del seu fons, seguirà viatjant a diferents punts de la geografia valenciana, com ja ho ha fet en els darrers mesos. 

D'altra banda, les localitats d’Alzira i Aielo de Malferit podran gaudir a principis d’octubre i finals de novembre de l’obra teatral d’El tocadiscos de Joan Fuster, un espectacle impregnat de música en viu als protagonistes del qual vam poder entrevistar a Les Notícies del Matí. L'obra gira al voltant d'una selecció de textos fusterians que reflexionen sobre el moviment cultural de la Nova Cançó.

Encara hi ha programades altres activitats com xarrades, debats i presentacions, que es poden consultar en la pàgina que la Generalitat Valenciana ha creat expressament amb tota la informació sobre l’Any Joan Fuster.

A Catalunya i a les Illes Balears

A l'acte celebrat en el Palau de la Generalitat també s'han representat fragments d'El tocadiscos de Joan Fuster, amb la participació de l'actor Alfons Picó i el cantautor Pau Alabajos. A més, el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha reivindicat el llegat de Fuster, a qui ha definit com "un dels pensadors en majúscula de la cultura catalana del segle XX".

La Generalitat de Catalunya també ha organitzat multitud d'exposicions, conferències i recitals, entre altres, que es poden consultar en la secció dedicada a l’efemèride de la pàgina institucional.

Per la seua banda, Balears seguirà acollint actes de Joan Fuster a partir del dijous 6 d’octubre, després de la conferència inaugural a càrrec de Joan Francesc Mira que té lloc a Palma, a Ca n’Oleo. Durant els següents mesos es realitzaran un seguit d’actes per a acostar la figura del valencià a la societat balear i d'aquesta manera conéixer millor els seus vincles amb les illes.

L’agenda es pot consultar també en la web institucional del Govern Balear.

La figura de Joan Fuster

Joan Fuster i Ortells és una de les persones de la intel·lectualitat valenciana més destacades del segle XX. Advocat, poeta i assagista nascut a Sueca (Ribera Baixa) l’any 1922, s'emmarca dins d'una tradició humanista adaptada a la modernitat. Va cultivar l'aforisme i l'assaig i va mantenir una decidida actitud pública per les llibertats democràtiques, especialment des de l'àmbit valencià.

L'escriptor de Sueca va estar constantment relacionat amb el món acadèmic, sobretot en els últims anys de la seua vida. Va ser professor i després catedràtic de la Universitat de València, que el 1993 va crear la Càtedra Joan Fuster en el seu honor. Va rebre els doctorats honoris causa a la Universitat de Barcelona i a l'Autònoma de Barcelona, i va ser membre de l'Institut d'Estudis Catalans, el Consell Valencià de Cultura i la Institució Valenciana d'Estudis i Investigació, així com director de l'Institut de Filologia Valenciana.

A més, va formar part del Consistori dels Jocs Florals de Lo Rat Penat i va rebre nombrosos guardons literaris i cívics: Joaquim Folguera, Josep Yxart, Concepció Rabell, Per Comprendre, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, Premi de les Lletres del País Valencià, Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya, títol de fill predilecte de Sueca i, pòstumament, l'Alta Distinció de la Generalitat i les medalles de la Universitat Jaume I i la Universitat de València.

Joan Fuster

També et pot interessar