Els actors demanen la dimissió del director de l’IVC per la “falta de gestió”
L’AAPV lamenta la paràlisi de l’organisme encarregat de la programació cultural de la Generalitat i denuncia que no fomenta la producció escènica, ni aporta solucions als afectats per la dana
Els intèrprets valencians s’han plantat i, a causa de la situació “insostenible” que, segons asseguren, travessen les arts escèniques, han demanat la dimissió d'Álvaro López-Jamar, el responsable de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), l’entitat pública que desenvolupa la programació i la gestió cultural de la Generalitat. El sindicat d'actors i actrius professionals valencians (AAPV) considera que la “incapacitat” i “la falta de gestió” de López-Jamar posen “en risc el futur del sector”, com apuntava la seua presidenta, María Almudéver.
El sindicat denuncia que, des que es va nomenar Álvaro López-Jamar per a estar al capdavant de l’IVC, fa un any, el responsable d’este institut “no ha dut a terme cap proposta ni iniciativa per a impulsar i promoure l'activitat del sector”.
Esta situació, unida a “la falta de coneixement i capacitat de gestió” posa en risc el sector productiu de les arts escèniques valencianes, “que pateix una falta d'empatia i sensibilitat institucional per part de la Generalitat”, com denuncia la presidenta de l’AAPV. La situació es veu agreujada "per una absència de gestió" per part d’Álvaro López-Jamar, com afig Almudéver.
En este sentit, els actors valencians veuen "imprescindible un relleu en l'organisme del qual depenen les polítiques culturals valencianes”, afig Almudéver.
“Esta situació de bloqueig ha provocat una sensació de caos en l'entitat, que l'últim any ha patit el cessament de càrrecs amb mesos sense nomenar substituts; la falta de renovació de personal intern; un departament d'ajudes inestable; un canvi en el model del circuit cultural sense consulta ni consens o una falta de propostes per a ajudar a pal·liar les conseqüències de la dana en un dels sectors productius més afectats", lamentava la presidenta del sindicat.
No és la primera vegada que el sector de les arts escèniques denuncia la paràlisi del sector. De fet, al maig ja van denunciar el bloqueig que vivia el circuit cultural valencià i alertaven que, si la Conselleria de Cultura no rectificava la línia d’actuació, es podria "acabar amb gran part de la indústria cultural".
Per a Almudéver, des que Álvaro López-Jamar es va situar al capdavant de l’IVC, este organisme “no compleix el principal objectiu fundacional, que és ser el centre de producció escènica més important de la nostra comunitat, quedant la funció en activitats complementàries com assistir a fires, xarrades o trobades, desvirtuant per complet el que hauria de ser”.
Retard de les ajudes
D’altra banda, i quant a les ajudes al foment de les arts escèniques, l'AAPV considera "inadmissible" que la convocatòria de les subvencions de l'any 2024 es publicara el 20 d'agost, en lloc d’haver-se publicat a principi d’any, "provocant que les resolucions provisionals es publicaren al novembre i les definitives el 4 de desembre".
A més, el sindicat d’intèrprets valencians ha lamentat la retallada de les inversions relatives a la programació cultural que contemplen els pressupostos de l’any que ve, que estan tramitant-se a les Corts. L’AAPV denuncia una retallada superior a l’11% respecte a l’any anterior, “la qual cosa agreuja la inacció que pateixen els professionals de l'escena i la sensació d'abandó per part de l'actual responsable de l'entitat".