Directes
Ara en la televisió
TERRITORI EN CONCERT
Ara en la ràdio
FÓRMULA TERRITORI (reemissió)

Alaquàs celebra el centenari de la reconquesta del seu castell palau

Desenes d'actes culturals i festius recorden el 21 d'abril de 1918 quan Alfons XIII va declarar per reial decret la fortalesa Monument Artístic Nacional.

Acte de celebració del centenari del castell d'Alaquàs / Francesc Piera

"Su Majestad el Rey (q..D.g.) ha tenido a bien resolver que el referido Castillo Palacio de Alaquás sea, desde luego, declarado edificio artístico, incluyéndose por tanto, en el catálogo que se halla encomendado a la Junta Superior de Excavaciones y Antigüedades".  Era el 21 d'abril de 1918 i el reial decret el firmava Alfons XIII. Però, per arribar a aquest dia gloriós, el poble d'Alaquàs, Marià i Josep Benlliure, Teodor Llorente i tota la intel·lectualitat valenciana de l'època, es van haver de mobilitzar per a evitar la demolició del palau castell d'Alaquàs, construït vora 350 anys abans (en 1582) per Lluís Pardo de la Casta, primer comte de la localitat per desig de Felip II.

La història comença amb prou feines dos mesos abans quan l'industrial Vicente Gil compra el castell amb la intenció de derrocar-lo per a vendre els sostres de fusta, les bigues, les portes, el paviment i els taulells. Veïns i ajuntament alcen la veu d'alarma a la qual s'afegeix Teodor Llorente, en aquell moment director del diari Las Provincias, qui arriba a proposar que el monument albergue l'Arxiu General del Regne. Amb la concurrència de Josep Benlliure la denúncia arriba al seu germà Marià, en aquell moment director general de Belles Arts, qui tramita davant del monarca Alfons XIII el decret de protecció de la fortalesa de l'Horta Sud.

Milers d'alaquasers viuen aquest cap de setmana els actes centrals del centenari de la declaració com a Monument d'Interés Artístic Nacional de la seua construcció més preada, expropiada per l'ajuntament en 2002 i convertida ara en niu d'activitats culturals i socials. Diumenge, més de 60 associacions i prop de 2.000 veïns i veïnes van participar en una cavalcada cívica que els va portar, amb les vestidures pròpies de la seua activitat, a les portes del castell, on es va celebrar l'acte institucional del centenari i un espectacle de foc protagonitzat per Xarxa Teatre amb la seua Nit màgica.

Per a diumenge hi ha prevista l'estrena al castell de la simfonia núm. 1 per a banda simfònica, La Fulla de Malva  a càrrec de la Unió Musical d'Alaquàs. Demà serà la projecció del documental Almansa 1707: de la revolta a la repressió. I així, un dia rere l'altre, presentacions de llibres, representacions teatrals, exposicions, conferències... Tot, fins a rematar el centenari d'aquell any de 1918 quan els germans Benlliure, Teodor Llorente i el poble d'Alaquàs en bloc, van reconquerir el seu palau castell.

Celebració del centenari del castell palau d'Alaquàs / Francesc Piera

l’Horta

També et pot interessar