Alcoi vibra amb l'espectacularitat de les entrades cristiana i mora
El capità cristià, Jesús Mullor, ha protagonitzat l'anècdota del dia aquest matí en patir una xicoteta caiguda
L'exèrcit moro ha pres aquesta vesprada la ciutat d’Alcoi, capitanejats per Salvador Micó i la filà Lleugers. La desfilada, que ha brillat per la vistositat, el vestuari colorit i la música imprescindible que acompanya cada pas, ha iniciat la marxa a les 17:00 de la vesprada, seguint el mateix recorregut que de matí.
El seguici dels Lleugers, format per 1.220 persones, ha inundat els carrers d’Alcoi de confeti, dromedaris i ball per a recrear l'entrada de l'exèrcit d'Al-Azraq a la ciutat. El ballet de Virginia Bolufer ha sigut un dels protagonistes amb diverses actuacions i el ballet del mag Hugo ha oferit l’espectacle de màgia El gin Abrahim, que representa l’elecció del geni que s'apareix a Al-Azraq.
Passades les 18:00, Salvador Micó, que fa 27 anys que ix a la filà, ha entrat en la carrossa acompanyat del seu fill, d’amics i familiars. A continuació desfilen les tretze filaes restants, i l'alferes moro, Alfonso Caerols, de la filà Mudèjars, tancarà el recorregut després de fer història en convertir-se en el primer fester amb diversitat funcional que ostentarà un càrrec.
En la seua visita a l’entrada mora, la delegada del govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, ha parlat de la “xifra rècord” de visitants i participants i ha recordat els més de mil efectius que treballen cada dia per a garantir-ne la seguretat.
La capitania dels Croats enceta el dia de les Entrades
El primer dels grans actes de la Festa de Moros i Cristians, l'Entrada cristiana, ha iniciat la marxa a les 10:30 hores des del Partidor, la qual han encapçalat els Croats, que ostenten enguany la capitania cristiana.
L'espectacular desfilada s'ha inspirat en el moment en què els Croats van eixir cap a Terra Santa per a participar en la primera croada i prendre Jerusalem. Una vegada conquerida, van reconstruir la basílica del Sant Sepulcre, sobre les restes de Jesucrist, lloc que després es va convertir en el més sagrat del cristianisme. Tot un homenatge als croats que van deixar les seues cases i famílies per a lluitar per les seues creences. Cap a les 11:30 ha entrat a la plaça d'Espanya el capità, Jesús Mullor, a qui se li ha fet entrega de les claus de la vila. Mullor representa la figura de Godofredo de Bouillon, qui no va voler ser rei on Jesucrist havia portat corona d'espines.
El capità cristià ha protagonitzat l'anècdota del dia quan, minuts després de rebre les claus, una frenada de la carrossa on anava ha provocat que caiguera. Tanmateix, amb l'ajuda dels assistents de la festa, s'ha tornat a alçar i ha continuat l'entrada entre aplaudiments, mentre les campanes esclataven, donant-li la benvinguda i celebrant que la ciutat ja està en mans cristianes.
Els cavallers i la Guàrdia Negra
Durant la desfilada del seguici cristià s'ha pogut gaudir del ballet Mort dels cavallers, una al·legoria a la mort dels cavallers en la presa de Jerusalem durant l'ocupació cristiana que ha representat la companyia madrilenya d'Ivan Gómez. També ha participat el ballet Gawazi amb l'espectacle Catedral, que ha representat l'estructura d'una catedral i els gremis al voltant d'ella.
Abans de l'aparició del capità, i acompanyant-lo de molt a prop, ha estat la Guàrdia Negra, quaranta homes, amics de Mullor, vestits de negre de cap a peus que simbolitzaven les escultures de pedra que són tallades per les esfinxs guardianes. El recorregut ha continuat amb més esquadres, entre elles, la representació de dotze cavallers que van morir en la primera croada i van ser soterrats al temple del rei Salomó.
Mullor ha compartit aquesta setmana amb À Punt la il·lusió que li feia posar-se en la pell del capità cristià aquest dissabte: "Jo el veia i pensava 'això és com si fora un déu!', però ara soc jo qui baixaré el carrer com a capità". L'alferes cristià, Miquel Jordà, de la filà Alcodians, ha tancat l'entrada en la qual participen un total de catorze filaes.