Directes
Ara en la televisió
CARTES EN JOC

‘Algar i els forasters’: l’insòlit ‘making of’ de ‘L’àvia i el foraster’

El documental, que recull les entranyables relacions que es van establir entre el municipi del Camp de Morvedre i l’equip durant el rodatge de l’exitosa pel·lícula, s’estrena este dissabte

Algar i els forasters és una coproducció de La Senda Films amb Wicker Films. / À Punt NTC

Algar de Palància, a la comarca del Camp de Morvedre, va acollir el 2023 el rodatge del primer llargmetratge de Sergi Miralles, L’avia i el foraster, estrenat el passat setembre amb un gran èxit de públic. Este dissabte arriba a la pantalla de l’auditori del municipi la projecció del documental Algar i els forasters, una coproducció de La Senda Films amb Wicker Films, productores que es van proposar realitzar un documental que parlara de la “relació simbiòtica” que es va establir entre l’equip tècnic i els veïns i veïnes del poble. 

L’àvia i el foraster s’ha convertit en una de les pel·lícules en valencià més ressenyables dels últims temps tant per l’aval del públic, que l’ha coronada com la pel·lícula en valencià més vista dels últims vint anys, com per l’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual, que l’ha situada darrere de La casa, d’Álex Montoya, entre les pel·lícules més nominades als Premis Lola Gaos, amb tretze candidatures.

La relació entre el poble i el rodatge

Un dels entranyables personatges secundaris de la pel·lícula, Pura, interpretada per Amparo Gascó, veïna del carrer de València d’Algar, és qui protagonitza este documental amb l’autenticitat i vitalitat que la caracteritza. “Em van tocar un dia a la porta preguntant si podien veure la casa i els va agradar molt”, explica la debutant, però veterana actriu. No només els agradà la casa, perquè prompte a Amparo li van oferir un dels papers més tendres de la cinta.

Amparo conta com el seu somni de joventut era ser actriu, i “és ara, vora els noranta, quan ho he aconseguit”. Una il·lusió que, a més d’Amparo, es va estendre a tot el poble d'Algar en les quatre setmanes que va durar el rodatge. Amb ella comparteix protagonisme en el documental Joan Carles, fruiter de l'única botiga del poble, que va tindre un paper fonamental en tasques de producció i va ajudar l’equip a aconseguir tota mena de necessitats. 

En el seu testimoni els acompanyen els veïns i veïnes Rosa, Mariano, Mercedes, Lola, Blai, Jacobo, María José, Maria i Joan, junt amb Sergi Miralles (director) i Mila Luengo (productora) per a completar un relat que mostra com aquelles persones que van arribar sent forasteres, van acabar convertint-se en família i amics. De fet, a més de l’estrena del documental, al municipi han creat la ruta del cine que passa per totes les localitzacions d'esta comèdia dramàtica que ha convertit Algar de Palància en un poble de cine.

Sinopsi d’Algar i els forasters

Un poblet, anomenat Algar de Palància, acull el rodatge de la pel·lícula L’àvia i el foraster. La vida al poble es combina curiosament durant quatre setmanes amb les particulars necessitats d’esta producció. Espais del poble transformats en sets de rodatge, tot un equip en cercavila constant, amunt i avall, amb tota mena d’artefactes, mentre el veïnat encuriosit ara rep infinitat d’estímuls en el que abans suposava el trajecte rutinari d’anar pel pa o el debut artístic inesperat d’una veïna que satisfà un somni de joventut, al qual ja havia renunciat.

Cartell del documental 'Algar i els forasters'
Cinema

També et pot interessar