Algemesí inaugura una exposició sobre Leonardo Borràs per a celebrar el seu centenari
Formada per peces donades i prestades per família i amics, la mostra reconstrueix l'univers d’un dels grans escultors valencians
El Museu Valencià de la Festa d'Algemesí, ciutat d'origen i residència de l'artista Leonardo Borràs, celebra el centenari del seu naixement dedicant-li una sala amb una donació de cent obres que reconstrueixen l'univers d’un dels grans escultors valencians de la segona meitat del segle XX.
Qui arribe a aquest espai dedicat al mestre de mestres veurà la sòlida saviesa d'un artista de poble que en la postguerra aconseguí viure del que modelava amb les mans. La seua aportació a l'escultura contemporània, sincera, compromesa i social, és irrefutable, i el centenari del seu naixement ha servit per a dinamitzar un projecte dels familiars que vol donar a conéixer un procés creatiu incansable i fèrtil, segons ha explicat a À Punt el seu fill Vicent Borràs. En morir l’artista, la família es va preguntar què podien fer amb el seu llegat i Vicent afirma que el resultat representa una mica el que es vivia a sa casa dia a dia.
Leonardo Borràs va transformar el concepte de monument públic, que perd els pilars i s’humanitza. La ingent producció de l'acadèmic de Sant Carles va evolucionar formalment amb el temps. Va començar amb l’herència del classicisme modern i es va convertir en una figura fonamental de l’evolució de l’art valencià, indica Àlex Villar, comissari de l’exposició.
Va esculpir bustos i rostres d’il·lustres valencians com ara Blasco Ibáñez, Joan Fuster o Ausiàs March, i després va evolucionar cap a l'abstracció. Tot plegat, les seues obres, moltes regalades als amics, constitueixen un llegat valuosíssim. De fet, no només la família ha donat peces per a l’exhibició, també alguns dels seus amics hi han cedit algunes escultures de manera temporal. És el cas de Lluís Escartí, que ha assegurat a À Punt que l’escultor era “una persona molt generosa”.
A partir d’ara, la sala on està la mostra esdevindrà un centre d'investigació per a posar en el lloc que pertoca un autor que parlava poc i escoltava molt.