Algemesí es reivindica com a capital de la festa en la XXII Trobada de Muixerangues
Als dos grups locals s'ha unit enguany la Muixeranga d’Alacant i els Castellers de Foix de Cubelles
Algemesí (Ribera Alta) s'ha reivindicat aquest dissabte, un any més, com a capital de la muixeranga amb la celebració de la XXII Trobada de Muixerangues, un esdeveniment que ha tingut lloc a la plaça Major a les 18:30 hores. Muixerangues d'arreu del país s'han reunit a la localitat per a bastir castells, torres i figures humanes i demostrar que la tradició es manté més forta que mai.
Als dos grups locals, la Muixeranga d'Algemesí i la Nova Muixeranga, s'han unit enguany els convidats, la Muixeranga d'Alacant i els Castellers de Foix de Cubelles, a més de l'Escola Musical de Tabal i Dolçaina d'Algemesí. La Muixeranga d'Algemesí, que commemora enguany el cinquanta aniversari des del naixement com a grup, ho ha celebrat amb actuació especial amb una figura plàstica que no s'havia fet mai.
Amb motiu de la trobada, divendres es va dur a terme el Pilar de la Vespra, una formació de pilar de quatre que es desplaça des de la Capella de la Troballa fins a la plaça Major.
A més, a les 12 hores del matí d'aquest dissabte, el Museu Valencià de la Festa ha acollit la presentació d'Amunt les muixerangues! Una realitat polièdrica, un llibre que recull alguns dels articles publicats en els darrers anys al voltant de la tradició valenciana. L'acte, presentat per Raül Sanxis, ha comptat amb les intervencions de la Muixeranga d'Alginet, David Belda; de la Muixeranga d'Alacant, Amaya Ruiz, de la Jove Muixeranga de València i Pau Pertegaz, president de la Federació Coordinadora de Muixerangues.
Els convidats d'enguany
La Muixeranga d'Alacant va nàixer el 2014 amb dotze membres i actualment és la colla degana de les comarques del sud amb prop de cent membres. La indumentària està formada per un vestit de tela de matalàs arlequinat a ratlles blanques i blaves, els colors de la ciutat d'Alacant. Des de la fundació han tractat de dignificar el fet muixeranguer allà on han anat, amb més de 160 actuacions en 45 poblacions diferents i vora 1.200 figures en plaça.
D'altra banda, els Castellers del Foix de Cubelles són un grup de la vila de Cubelles, al Garraf, fundada el 2019. Es tracta d'una entitat cultural que té com a objectiu la promoció i divulgació del fet casteller mitjançant actuacions, festes castelleres amb altres grups, i altres actes, com ara tallers escolars o assajos públics per Cubelles i rodalia. Actualment són unes 120 persones.