Algemesí viu el dia gran de les festes de la Mare de Déu de la Salut

Declarades patrimoni immaterial de la humanitat per la Unesco, hi participen més de 1.400 festers i festeres

Muixeranga d'Algemesí / À Punt NTC

Aquest divendres és el dia gran final de les festes de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí, declarades patrimoni immaterial de la humanitat per la Unesco. 

En la Processoneta del Matí, una de les més estimades dins de la Festa de la Mare de Déu de la Salut, tradició i sentiment es fusionen amb tabal i dolçaina, en un espectacle únic i colorista que emociona tot el municipi. Després, els nervis es barregen amb l’emoció quan les muixerangues s’enlairen i la gent es mou al compàs de la música quan comencen els balls dels bastonets i la dansa dels pastorets. 

Nervis i emoció a parts iguals, amb les muixerangues, que toquen el cel. Els balls dels bastonets, la dansa dels pastorets. Des de la capella de la Troballa fins a la plaça Major, el poble s’ompli de rituals que acompanyen la festa, un seguici que es remunta al segle XVII i que ha passat de generació en generació. 

I en arribar a la plaça tots ballen alhora i, escortats per les torres humanes, els portadors de la imatge de la Mare de Déu de la Salut duen a terme l'al·legòric triple intent d'entrada que culmina en un apoteòsic final que converteix Algemesí en un museu viu de la tradició valenciana i mediterrània en què participen més de 1.400 persones. 

També et pot interessar

stats