Almodóvar, Lleó d'Or a la millor pel·lícula a Venècia per 'La habitación de al lado'

És la primera cinta espanyola que conquista el màxim guardó del certamen italià

El director Pedro Almodóvar recull el Lleó d'Or a Venècia
El director Pedro Almodóvar recull el Lleó d'Or a Venècia / @la_Biennale

El cineasta Pedro Almodóvar ha guanyat este dissabte el Lleó d'Or del 81é Festival de Venècia amb la seua obra La habitación de al lado. És la primera vegada que una pel·lícula espanyola guanya el màxim guardó del certamen i la segona que ho fa un director espanyol, després que Luis Buñuel el guanyara el 1967 amb la cinta francesa Belle de Jour.

Almodóvar ha arreplegat el guardó després d'una llarga ovació del públic i ha començat el seu discurs apuntant que "encara que la pel·lícula siga en anglés, el seu esperit és espanyol". A més, ha dedicat el premi a les dues actrius protagonistes.

"Realment este premi els pertany a elles. És una pel·lícula sobre dues dones i les dues dones són Julianne i Tilda. Com a director, un dels privilegis és que som el primer testimoni quan ocorre un miracle davant de la càmera, i tant Tilda com Julianne han convocat un miracle molts dies del rodatge. Mai tindré paraules suficients d'agraïment", ha assenyalat.

Almodóvar ha explicat que la pel·lícula "parla d'una dona que agonitza en un món agonitzant i de la persona que decideix compartir amb ella els seus últims dies". "Acompanyar a un malalt terminal, saber estar al costat, a vegades sense dir una paraula, és una de les grans qualitats que posseïm les persones. Acomiadar-se d'este món, netament i dignament, crec que és un dret fonamental de tot ésser humà", ha afegit.

El realitzador manxec ja havia pogut constatar que la seua pel·lícula havia entusiasmat Venècia el dia de la seua estrena, el passat 2 de setembre, en rebre un aplaudiment de dèsset minuts del públic. Es tractava d'una de les ovacions més llargues que es recorda en el certamen italià, considerat el més antic del món des de la seua fundació el 1932.

Inspirada en la novel·la de Sigrid Nunez, la cinta narra els últims dies d'una exreportera de guerra (Tilda Swinton), malalta de càncer terminal, que decideix posar fi a la seua vida i que demana a una antiga amiga (Julianne Moore) que l'acompanye en eixe tràngol en una aïllada i luxosa casa a la muntanya.

Als cinemes d'Espanya, el pròxim 18 d'octubre

La pel·lícula, que arribarà als cinemes espanyols el 18 d'octubre, compta també en el seu repartiment amb John Turturro, Alessandro Nivola, l'espanyol Raúl Arévalo i l'hispanoargentí Juan Diego Botto, entre altres.

Es tracta del primer llargmetratge d'Almodóvar rodat íntegrament en anglés, després dels curtmetratges La voz humana, protagonitzat també per Tilda Swinton, i Estranya forma de vida, protagonitzat per Ethan Hawke i Pedro Pascal, que es van estrenar mundialment en els Festivals de Venècia i Canes, respectivament.

També et pot interessar

stats