Álvaro Pombo, Premi Cervantes: “Ens hem convertit entre 'influencers' i 'mercachifles'”

L’escriptor, de 85 anys i amb un estat de salut delicat, ha centrat el seu discurs en la fragilitat per ser un tema constant “en la nostra vida i el nostre dia a dia”

L'escriptor Álvaro Pombo rep l'aplaudiment dels reis en l'acte de lliurament del Cervantes
L'escriptor Álvaro Pombo rep l'aplaudiment dels reis en l'acte de lliurament del Cervantes / Ballesteros (EFE)

L'escriptor Álvaro Pombo (Santander, 1939) ha rebut el Premi Cervantes amb un discurs, llegit pel també escriptor Mario Crespo, en el qual ha lamentat que "ara ningú es bat en duel pel seu honor, ni per l'honor d'Espanya, ni pel de ningú".

"Ens hem convertit entre influencers i mercachifles", ha dit este dimecres l'autor santanderí, de 85 anys, després de rebre el guardó més important de les lletres espanyoles de mans del rei Felip VI i la reina Letícia, en una cerimònia marcada pel dol per la defunció del papa Francesc.

En cadira de rodes, amb jaqué, corbata negra i capell de llana, Pombo ha presenciat la lectura del seu discurs en el paranimf de la Universitat d'Alcalá de Henares, al costat del ministre de Cultura, Ernest Urtasun, els reis i nombroses personalitats de la política i cultura.

En l'obertura no s'han realitzat els tradicionals honors militars, les banderes han estat a mitja asta i tant les autoritats com el premiat han lluït el negre de dol en la vestimenta, però sí que ha sonat l'himne d'Espanya.

Com ja havia avançat, el novel·lista, poeta i assagista ha centrat el seu discurs en la fragilitat en Cervantes, amb cites d'El Quixot i de la novel·la El licenciado Vidriera, en considerar que este és "el gran tema que va amb nosaltres en tota la nostra vida i el nostre dia a dia".

"Hui continua sent, potser més que mai, el gran tema: la fragilitat davant de la malaltia, davant de la soledat, davant de la injustícia, davant de la inseguretat, davant de la falta de conviccions, davant de les causes perdudes", ha assenyalat l'escriptor, l’assistència del qual a l'acte ha estat en dubte fins a l'últim moment per qüestions de salut.

"La fragilitat de l'ésser humà davant de les més diverses institucions que sembla que no l'emparen a un, en una societat cada vegada més inintel·ligible", ha precisat l'autor de novel·les com Contra natura o Santander, 1936.

Pombo admetia que li "queia del cel" el reconeixement més gran de les lletres castellanes i ha assenyalat que està escrivint una novel·la sobre la liquidació del colonialisme espanyol.

Durant la intervenció, Felip VI ha reivindicat els valors de la claredat, la bondat i la veritat de la literatura d'Álvaro Pombo. "Vivim dies incerts que demanen claredat; dies durs –i per a molts, infaustos– que demanden bondat; dies de confusió que reclamen veritat", manifestava el rei.

Felip VI ha recalcat que els valors de la claredat, la bondat i la veritat han de guiar en els temps actuals com a fars "en una cerca incessant".

És un vers únic, solt i excepcional Ernest Urtasun - Ministre de Cultura

El ministre de Cultura, Ernest Urtasun, per la seua banda, ha dedicat les primeres paraules al record de Mario Vargas Llosa, "un dels més universals escriptors en el nostre idioma", mort fa deu dies i que també va rebre este guardó el 1995.

Urtasun ha qualificat Pombo de "vers únic, solt i excepcional" de les lletres espanyoles contemporànies i "una paradoxa gojosa" per als amants de la literatura, per ser un "autor excèntric" i "exiliat, a la vora de la història, sempre en un impossible lloc".

El jurat del Cervantes, presidit per l'anterior guanyador, Luis Mateo Díez, ha reconegut en Pombo la capacitat de crear "un món literari propi que commou" i l'"extraordinària personalitat creadora, lírica singular i original narració".

També et pot interessar

stats