Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS

Ana Torroja ja és marquesa amb crítiques de les víctimes del franquisme

Després de la defunció de son pare, la cantant de Mecano ha rebut la distinció aristocràtica que Franco va atorgar al seu avi a títol pòstum en 1961

Ana Torroja en una imatge d'arxiu / Rodrigo Jiménez (Efe)

La cantant Ana Torroja Fungairiño ha rebut el títol de marquesa de Torroja, segons l'orde que publica aquest dimarts el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

Després de la defunció del seu pare, José Antonio Torroja Cavanillas, Ana Torroja (Madrid, 1959) rep una distinció aristocràtica que el dictador Francisco Franco va atorgar al seu avi patern a títol pòstum el 1961.

El recentment mort José Antonio Torroja ha sigut un referent en l'enginyeria de camins.

La madrilenya, veu d'èxits intemporals com  "Hoy no me puedo levantar", "Barco a Venus", "Mujer contra Mujer" o "Me cuesta tanto olvidarte", es va convertir en una estrela internacional al costat dels germans Cano, trio que va formar Mecano.

El trio va anunciar un llarg retir temporal en arribar els anys noranta a causa d'un problema de salut de Torroja, que va perdre la veu. Recuperada, en 1997 va publicar el seu primer disc en solitari i ha continuat concentrada en la seua carrera musical.

Crítiques de les víctimes del franquisme

L'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica (ARMH) considera que "és un insult a les víctimes que el govern amb la firma de la ministra de Justícia, Pilar Llop, haja renovat el títol nobiliari concedit per Franco a l'arquitecte Eduardo Torroja, que hereta la seua neta, la cantant Ana Torroja".

Renovar un reconeixement atorgat per un dictador és, segons aquesta associació, "una humiliació a les víctimes perquè s'està utilitzant la mirada i les valoracions del dictador com a vàlides a l'hora de reconéixer uns suposats honors".

Per al president de l'ARMH, Emilio Silva, net d'un desaparegut per la repressió franquista: "Es tracta d'una agressió a les famílies de les víctimes, d'un menyspreu a la memòria de tots els arquitectes que van patir represàlies a Espanya o que van haver d'exercir en l'exili per a no ser capturats pel franquisme",

Segons Silva, "resulta increïble que en el segle XXI el Ministeri de Justícia renove títols nobiliaris, que van ser abolits per la Segona República i restaurats per la dictadura".

També et pot interessar