Antella celebra la primera Maerà patrimoni de la humanitat

Aquest cap de setmana els ganxers rememoraran el reconeixement d'aquesta tradició mil·lenària amb una edició que pretén batre rècords

La Maerà és una pràctica tradicional en què es baixen tones de fusta pel Xúquer
La Maerà, en una imatge d'arxiu / 'À Punt NTC'

Antella i Sumacàrcer (Ribera Alta) celebren aquest cap de setmana la primera Maerà des que es va reconéixer com a patrimoni immaterial de la humanitat per la Unesco l'1 de desembre, una espenta per a fer reviure aquesta tradició documentada des del segle XII.

Aquesta pràctica històrica, que consisteix en el descens amb troncs per les aigües del Xúquer, es va mantindre fins als anys setanta i es va rescatar de l’oblit fa una dècada. En aquesta onzena edició, la Maerà es vesteix de llarg per a festejar el reconeixement internacional amb la baixada “més gran i participativa del segle XXI”, afirma l’associació Maeros del Xúquer.

Els ganxers i ganxeres conduiran durant vora huit quilòmetres, aprofitant el corrent del riu, 37,7 tones de troncs de pi des de l'illa de l'Esgoletja de Sumacàrcer fins a l'assut d'Antella, una xifra rècord, segons l’organització.

A diferència d’altres edicions, el transport es farà en tan sols una jornada, que es preveu que finalitze entre les 19:00 i les 20:00 hores a l’assut d’Antella, en la qual també participaran ganxers aragonesos. 

La Muixeranga d’Alginet (Ribera Alta) rebrà l’arribada dels maeros i maeres, que s’anunciarà amb un volteig de campanes a l’ermita i l’església de la localitat, en homenatge als Campaners d’Albaida, que també van ser reconeguts amb la distinció de la Unesco l’any passat.

També et pot interessar

stats