Antonio Casaña, l'últim artesà del catxirulo: "Estic encabotat a transmetre la tradició"
Aquest costum tan valencià tindrà el seu aparador en el XXIII Festival de Milotxes de València, que té lloc aquest dissabte
Aquests dies festius el cel dels pobles valencians s'ompli de centenars de catxirulos, amb què menuts i grans practiquen una de les activitats més tradicionals i associades a la Pasqua. Però ningú hauria pogut començar a envolar la milotxa sense la mestria i el saber fer d'artesans com Antonio Casaña, que fa més de mig segle que es dedica a fabricar el catxirulo tradicional valencià i que hui en dia és pràcticament l'últim artesà de catxirulos que queda al nostre territori.
Casaña, que rep un equip d'À Punt Notícies en sa casa d'Aldaia (Horta Sud), reconvertida en el taller El Volantí, on té lloc la màgia, explica que tot va començar de manera autodidàctica. Amb dotze anys, el xicotet aprenent va fer els seus primers catxirulos amb canyes, paper de diari i cola de farina per a apegar. Una vegada reunits tots els elements, l'elaboració tenia lloc a les mateixes voreres del carrer.
El que va començar com una afició, a poc a poc es va convertir en una passió –i finalment– en una professió. "Vaig començar a vendre'n al poble, i més tard anava amb els catxirulos que penjaven, en un bulto davant i un altre darrere, amb el tren a València". Casaña conta que anava de "porta en porta", buscant clients, i així va aconseguir tancar acords amb alguns dels negocis més forts de la ciutat, com El Corte Inglés o Los Tres Reyes.
L'artesà, que assegura que ha creat més de 10.000 unitats al llarg de la vida, ens explica que el negoci ja no és el que era. "L'artesania no és rendible. Pots fer catxirulos per a adornar, per a decorar, però per a vendre, no. Inclús els xinesos l'han intentat copiar, però venen els que fan ells, no els tradicionals valencians", afegeix. I revela que alguns dels materials que s'han emprat tota la vida per a bastir els catxirulos, ja no es troben amb tanta facilitat, com el paper: "Sols em queda paper de color blau, de manera que els catxirulos que no faig amb plàstic o altres materials han de ser de color blau".
Amb 74 anys, Casaña no només s'ha dedicat a confeccionar catxirulos, sinó que també està decidit a transmetre el seu coneixement perquè no es perda. Afirma que ha ensenyat milers de persones en escoles i instituts. "Estic encabotat a ensenyar a gent que vulga aprendre i que transmeta la tradició", assegura Casaña. "L'únic que podem mantindre és la llengua i l'artesania", conclou.