Directes
Ara en la televisió
ANIMALADES, UN MÓN BESTIAL
Ara en la ràdio
FÓRMULA TERRITORI (reemissió)

Aquestes són les 8 propostes del Campus d’Estiu de l’Acadèmia de Cine

València es converteix durant dues setmanes en un campus de creació cinematogràfica inclusiva 

Fotograma de la pel·lícula 'Resiliente', de Tania Gongar
Miquel Àngel Alcaraz @apuntnoticies
02 de juliol 2022 - 07:30 Actualitzat: 02 de juliol 2022 - 12:18

El Campus d'Estiu de l’Acadèmia de Cine, que fa el tir d’eixida aquest diumenge a València, acull per primera vegada i durant dues setmanes els huit cineastes emergents i professionals seleccionats entre més d’un centenar de propostes.

La iniciativa posa l’accent en la diversitat i la inclusió en la seua concepció més amplia i pretén generar un espai de reflexió perquè la creació cinematogràfica reflectisca la societat actual i esdevinga un espai que fomente la igualtat d’oportunitats.

Gestat en paral·lel a la celebració de la gala dels Goya a la ciutat de València, el projecte ha estat impulsat per l’Ajuntament de la ciutat i l’Acadèmia del Cine i compta amb la col·laboració de la plataforma de continguts Netflix.

L’estada està articulada al voltant d’una formació entorn del procés creatiu de projectes fílmics i s’oferirà acompanyament i assessorament als participants seleccionats, entre els quals figuren tres cineastes provinents de les Residències de l’Acadèmia de Cine, tres relacionats amb col·lectius minoritzats i altres dos que exerceixen a València.

Les aportacions valencianes

La Pastora protagonitza L'aguait, de Marc Ortiz Prades, una de les propostes valencianes seleccionades que narra la missió que tenia un guerriller d’atrapar l'exmaquis intersexual de les muntanyes dels Ports que la Guàrdia Civil va utilitzar per a desprestigiar la resistència antifranquista.

L’altre projecte valencià, Karen y Julia, signat per Iñaki Sánchez Arrieta, és una road-movie protagonitzada per una anciana i la cuidadora boliviana en la qual emprenen un viatge per a evitar que la filla la ingresse en una residència.

Cartells de les propostes valencianes 'Karen y Julia' i 'L'Aguait'

Noves mirades dels col·lectius minoritzats

Els homes i els dies, d’Arnau Vilaró, parteix del diari personal de David Vilaseca, un pioner dels estudis queer que decideix tornar a la Barcelona del 92 després haver llegit la seua tesi doctoral a la Universitat de Londres. Un testimoni únic sobre la construcció de la identitat gai i la por a la sida, enmig de l'eufòria dels Jocs Olímpics.

Per a Ana Angono, el número 88 guarda un fort simbolisme que relaciona el "Heil Hitler" del nazisme amb una Espanya que intentava desprendre’s en aquell any de les ramificacions de la dictadura. Amb 88, la cineasta presenta una oda que abraça la diferència, el descobriment i la llibertat i que condemna els discursos de l’odi que impregnen la societat actual.

En aquesta línia, Resiliente, de la realitzadora Tania Gongar, cerca a transformar en empatia els prejudicis i etiquetes davant de la vulnerabilitat i l’estigmatització social de la pobresa i la malaltia a través dels ulls de Jéssica, una xiqueta de set anys i filla de pares amb VIH que pateix rebuig al seu entorn.

Fotograma de 'Por donde pasa el silencio', de Sandra Romero

Retrats quotidians des de les Residències de l’Acadèmia

El director Jiajie Yu Yan, un dels tres escollits entre els residents de l’Acadèmia del Cine, ret homenatge a les dones de la seua família a San dai shi guang (Tres edats), un drama nostàlgic amb tons de realisme màgic que conta una història generacional i en femení de la comunitat xinesa de Barcelona on els personatges masculins estan absents.

Sandra Romero retrata la vida a un barri obrer de l’Andalusia interior amb Por donde pasa el silencio, una història sobre el retorn al lloc d’origen després d'una llarga absència i el reencontre amb una família que enfonsa a causa de la malaltia que afecta un dels seus membres.

L’última de les propostes és de la creadora del film Chavalas, Marina Rodríguez Colás, que torna a endinsar-se als barris d’extraradi amb The Gang, una fotografia de les relacions entre el veïnat de sempre i els adolescents de les noves migracions on el classisme i racisme que formen part de la vida quotidiana. 

Cartell del film 'San Dai Shi Guang' de Jiajie Yu Yan

La Universitat de València i la Universitat Politècnica de València seran els espais que acolliran les activitats organitzades en aquesta primera edició del Campus d'Estiu.

També et pot interessar