Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE

Arriba la vintena edició d’Ecofira a Fira València

Propostes com el reaprofitament d’energia i residus són les més destacades

Una persona fa servir un contenidor intel·ligent a Ecofira (Fira València) / À Punt NTC

Reduir, reutilitzar i reciclar són les tres erres que cada vegada ens acompanyen de més a prop en la transició ecològica. També són els pilars sobre els quals es presenta cada any Ecofira, a Fira València, el certamen internacional de tendències i solucions mediambientals. Enguany arriba a la vintena edició amb dissenys sorprenents de reaprofitament de residus però també de l'energia amb firma valenciana.

I és que algunes propostes estan molt prop del nostre present quotidià. És el cas d’un contenidor —per exemple— que es basa en la identificació de la persona quan tira el fem, de manera que queda registrada i bonifica fins a un 35% d’impostos municipals. “El fem ha de deixar de ser anònim si volem aconseguir el tant per cent que ens demana Europa, i qui ho faça malament, tindrà una penalització”, explica José Carbonell, director comercial d’Idea Espanya. 

També podem cuidar el medi ambient i la nostra butxaca amb un plat de dutxa que recupera fins a deu graus de l'aigua calenta que va al desaigüe i els afegeix a la fresca que entra nova. Aquest avanç ens pot fer estalviar fins a 160 euros a l'any i “recuperar un 40% de l'energia”, diu Ricardo Baena, del departament de Màrqueting de Cerian Shower.

Ja hi ha solució per a un dels residus més grans i difícils, els matalafs. Necessiten 250 anys per a degradar-se i aquesta empresa de Carlet és l'única al món que els dona una nova vida. “Els tornem a processar per a tornar a fer nuclis per al sector del matalaf o plaques per al sector de la construcció”, explica Vicent Barberà, director general de Recypur.

El tèxtil és el segon residu a escala mundial

Cada any, i només a la Comunitat Valenciana, més de 75.000 tones de tèxtil acaben als abocadors i només se'n recuperen unes 10.000 tones. Ho fan gràcies a contenidors com els de Texlimca, que aprofiten la roba per a “reconvertir-la en draps de neteja industrial o en borres per a fer aïllants tèrmics”, assegura Pedro Andrés, director adjunt de l'empresa. Així, aconsegueixen que un 15% del tèxtil vaja al mercat de roba de segona mà, mentre que un 70% es recicla. Una mesura encara més significativa si considerem que el tèxtil és el segon residu a escala mundial.

Són alguns dels exemples que ens mostra Ecofira, enguany amb més de 100 expositors. En la vintena edició continua sent referent d'apostes empresarials per a cuidar del medi ambient.

València Medi ambient Transició ecològica

També et pot interessar