Les autores es rebel·len contra el sotmetiment intel·lectual en el Dia de l'Escriptora
A València, l'associació Clàssiques i Modernes i la SGAE reten homenatge a les dones creadores.
Aquest dilluns se celebra la tercera edició del Dia de l'Escriptora, una iniciativa que vol recuperar el llegat de les autores, visibilitzar el seu treball en la literatura i combatre la discriminació que han patit al llarg de la història. El lema d'enguany és 'Rebels i transgressores' i el fil conductor de les activitats programades, la rebel·lió de les dones.
Diferents autores es reuneixen, aquesta vesprada, a la Biblioteca Nacional d'Espanya (BNE), per a llegir 21 fragments de textos escrits per autores espanyoles i hispanoamericanes. Recordaran les dificultats que en el passat van impedir el desenvolupament de les obres i reconeixeran el seu mèrit cultural.
"La necessitat de rebel·lar-se contra el sotmetiment intel·lectual i la denúncia per ser i veure's considerades com a ciutadanes de segona són fets que creuen l'obra de moltes escriptores, poetes, novel·listes, dramaturgues i assagistes, així com la necessitat de fomentar un ordre social més just i equitatiu", ha afirmat la comissària dels actes, Joana Bonet.
Les autores homenatjades enguany han abordat el feminisme, la llibertat sexual i la defensa dels ideals humanistes. Són María de Zayas, Juana Manso, Rosalía de Castro, Rosario de Acuña, Filomena Dato Muruais, Carmen de Burgos, Delmira Agustini, Victoria Ocampo, Aurora Bertrana, Magda Donato, Sorne Unzueta Lanzeta (Utarsus), Ángela Figuera Aymerich, María Zambrano, Idea Vilariño, Ana María Matute, Carmen Martín Gaite, Josefina Aldecoa, Alejandra Pizarnik, Esther Tusquets, María-Mercé Marcal i Teresa de Jesús
Editatona: una Wikipedia més igualitària
Al llarg del Dia de l'Escriptora, la BNE celebra, junt amb Wikipedia Espanya, Editatona, una iniciativa que busca millorar els continguts sobre autores que es troben a la Wikipedia. Des de les 11 del matí, de manera virtual o presencial, les participants editen i creen entrades a l'enciclopèdia en línia sobre escriptores per a lluitar contra la seua invisibilitat.
Així, la institució ofereix els seus fons per a servir com a font per a les persones editores. Com ha destacat la Federació Espanyola de Dones Directives, Executives, Professionals i Empresàries, gràcies a iniciatives com aquesta, els articles sobre dones en la plataforma digital han augmentat del 12% al 20% en tres anys.
Homenatge a les creadores valencianes
A València, l'associació per la igualtat de gènere en la cultura Clásicas y Modernas i la SGAE, de manera paral·lela als actes a la BNE i sota el mateix lema, reten homenatge, en la seu de la societat, a la compositora de Castelló Matilde Salvador, de la qual se celebren els cent anys del seu naixement.
També serà homenatjada la sainetera valenciana Pilar Monzó, amb una lectura dramatitzada d'un fragment del seu sainet La falta de Marieta, a càrrec de Pilar Martínez, Paula Llorens i Ángela Llorca.
Altres autores protagonistes de la jornada commemorativa seran Rosalía de Castro, Rosario de Acuña i Carmen de Burgos.