'L'àvia i el foraster', del pegolí Sergi Miralles, millor pel·lícula del Festival Internacional de Cinema d'Alacant
En la gala de clausura, celebrada este dissabte, també s'ha homenatjat el compositor Arnau Bataller i la dissenyadora de vestuari Clara Bilbao
El gran premi de la 21a edició del Festival Internacional de Cinema d'Alacant té accent valencià: el llargmetratge L’àvia i el foraster, òpera prima del director pegolí Sergi Miralles, ha guanyat la Tessel·la d'Or a la millor pel·lícula, un guardó dotat amb 3.000 euros.
El Teatre Principal de la ciutat ha acollit la clausura este dissabte a la nit, en una gala presentada per Luis Larrodera i amenitzada per la cantant Elena Lacal i el pianista Millan Torres. A més, en l'acte han homenatjat el compositor Arnau Bataller (nominat al Goya en l'última edició dels premis del cine espanyol), amb el premi Música per a la Imatge, i a la dissenyadora de vestuari Clara Bilbao, amb el premi Fashion Cinema.
La producció valenciana L’àvia i el foraster ha sigut la gran triomfadora de la nit, amb quatre guardons. A més de la Tessel·la d'Or, la pel·lícula ha rebut la Tessel·la de Plata a la millor actriu per a Neus Agulló, la Tessel·la de Plata al millor actor per a Kandarp Mehta i el Premi de la Crítica per a Sergio Balseyro.
L’àvia i el foraster segueix els passos d'Enric, un jove que, en plena crisi vital, torna al poble per a assistir al funeral de l'àvia i descobreix la relació que ella tenia amb Samir, un sastre que va haver d'emigrar a terres valencianes des del Pakistan.
Per altra banda, la Tessel·la de Plata al millor director ha sigut per a Fernando García Ruiz per Mala persona, que també ha aconseguit la Tessel·la de Plata al millor guió, obra d'Antonio Mercero i Daniel Padró. En darrer lloc, el llargmetratge Amanece ha obtingut la Tessel·la de Plata a la millor fotografia, que ha arreplegat el director de fotografia, Pepe de la Rosa.
Marta Etura triomfa en el debut a la direcció
En l'apartat dedicat als curtmetratges, el jurat ha concedit el premi al millor curtmetratge de ficció nacional, dotat amb 1.000 euros i accés directe als Premis Goya, a Lucía, de l'actriu Marta Etura. El curt també ha guanyat el premi a millor actriu per a Adriana Sánchez.
En este format, el premi al millor director ha sigut per a Mey Montero per Chiquita piconera; el guardó a millor actor ha anat a parar a mans de Kunihito Tomita per Tu tijera en mi oreja, mentre que Rubén Gunido s'ha emportat el de millor guió per Perder.
D'altra banda, el guardó a millor curt del Mediterrani ha sigut per a The Delay, de Mattia Napoli, mentre que Affald, de Mads Koudal, ha guanyat el premi a millor curtmetratge de ficció internacional. El reconeixement al millor curt d'animació nacional l'han lliurat ex aequo a Estic bé, mamà, de José Manuel Palenzuela, i Periquitos, d'Álex Rey.
El millor curtmetratge internacional LGTBI ha sigut per a El primer beso, de Miguel Lafuente i el millor curtmetratge documental, per a Ciao bambina, d'Affioco Gnecco i Carolina Yuste. En este apartat el jurat ha fet una menció especial a Lo que pasó entre medias.
Finalment, el premi del públic al millor curtmetratge de la secció Alacant Cinema l'han entregat a Te doy mi voz, de Sergio Checa, i el premi de Màster en Art Dramàtic Universitat d'Alacant ha sigut per a Pequeño, de Meka Ribera i Álvaro G. Company.
Durant la gala s'ha fet un repàs dels huit dies del festival, en els quals hi ha hagut sorpreses, presentacions, catifes roges i trobades, i sobretot, molt de cinema. Concretament, han passat per la pantalla del festival set llargmetratges a concurs, 84 curtmetratges procedents de dèsset països, pel·lícules convidades i documentals.
À Punt, mitjà oficial del festival
À Punt ha sigut, per quint any consecutiu, mitjà oficial del Festival Internacional de Cine d'Alacant. A més, ha fet un ampli desplegament informatiu i ha retransmés en directe les gales d'inauguració i clausura.
El director general d'À Punt, Alfred Costa, que va entregar un dels premis, destacà que el festival "és la cita internacional del sector més important de la Comunitat Valenciana, i la televisió dels valencians hi està present per a donar suport i promocionar el talent i les nostres empreses audiovisuals.
El Festival Internacional de Cinema d'Alacant ha tingut, a més, el suport de la Diputació Provincial d'Alacant, l'Ajuntament d'Alacant, l'Alacant Film Office, l'Institut Valencià de Cultura i altres empreses col·laboradores.