El ban de Falles prohibeix la venda d’alcohol a partir de les dues de la matinada

Es manté la recomanació de no disparar pirotècnia entre les 15:00 i les 17:00 hores

Un mar de gent gaudeix de les Falles als carrers de València
Un mar de gent gaudeix de les Falles als carrers de València / À Punt NTC

Les barres de les pròximes Falles de València no podran vendre alcohol a partir de les dues de la matinada, segons el ban de les festes que s’ha fet públic aquest dimecres després d’una reunió de la seua mesa de treball per a ultimar detalls. No obstant això, cal recordar que el document encara ha de ser avaluat per la policia i després aprovat en Junta de Govern abans de ser oficial. 

Segons el que s’ha aprovat fins ara, falleres i falleres podran continuar consumint dins de les seues carpes o casals, però amb la nova norma el consistori espera disminuir els problemes i altercats en les discomòbils i revetles, que es produeixen sobretot a partir d’aquesta hora. El ban també regula la llargària de les barres, que no podran fer més de huit metres. Així mateix, recorda que durant les Falles es permet consumir alcohol en la via pública de forma extraordinària només en les àrees on se celebren revetles i els punts autoritzats a vendre alcohol, però continua prohibit fer botellot o comprar llandes a venedors ambulants. 

Pel que fa als horaris per a les revetles populars i discomòbils en la via pública, es permetran el dia 9 i del 15 al 18 de març entre les 22:00 i les 4:00 hores. No obstant això, el consistori “recomana” a les comissions falleres de l'entorn de la Llotja, Mercat Central i Russafa que realitzen les seues revetles i activitats amb ambientació musical en “l'horari de vesprada” per a evitar aglomeracions en punts amb monuments.

Respecte a les carpes en via pública, en general se n’autoritza la instal·lació des del dia 7 de març fins a les 07:00 hores del dia 21, però en alguns casos particulars aquestes dates varien. En el cas de les que afecten el recorregut de les línies de l'EMT, l’Ajuntament es reserva la possibilitat de plantejar unes dates d'autorització posteriors, amb antelació a la Plantà per a “minimitzar el seu impacte” sobre la xarxa de transport públic.

Les comissions que instal·len les carpes en solars, zones enjardinades o per als vianants podran fer-ho des del 5 de març, mentre que les que no afecten “directament” els autobusos de l'EMT ni tallen per complet la circulació viària podran instal·lar-se des del 6 de març. En qualsevol cas, s'estableix que la instal·lació en data anticipada i la retirada en data posterior a les especificades per a cada cas seran considerades com a infraccions “molt greus”.

Quant als espectacles pirotècnics, es regula que les comissions únicament podran disparar-ne si tenen una zona autoritzada per l'Ajuntament, que en cas de tindre-la, haurà d'estar dividida en dues àrees, una per al llançament i una altra de seguretat. Així mateix, es recomana no disparar artificis pirotècnics entre les 15:00 i les 17:00 hores per a “respectar el descans veïnal i el benestar animal”. Una novetat inclosa en el ban de 2023 sota el govern de l’anterior executiu, però que enguany es manté.

En els barris amb ORA, deixarà de funcionar amb normalitat a partir de l’11 de març. Concretament, la zona blava ja no tindrà regulació horària, la taronja passarà a ser exclusiva per a residents les 24 hores del dia (com és la verda normalment) i la verda mantindrà el seu funcionament habitual. 

Calendari d’actes fallers

Aquest dimecres s’ha publicat també el programa oficial de festejos de les Falles de 2024 de València. Els actes més destacats del gener són les exaltacions de la fallera major, María Estela Arlandis, i la fallera major infantil, Marina García, que seran divendres 26 a les 22:00 hores i dissabte 27 a les 17:30 hores, respectivament. Els dos actes se celebraran en el Palau de la Música i després hi haurà un espectacle pirotècnic. 

A més, el dilluns 29 i el dimarts 30 de gener es rebran els ninots per a l’Exposició del Ninot en el Museu de les Ciències en horari de 10:00 a 14:00 i de 16:00 a 21:00 hores. I la mostra s’inaugurarà el divendres 2 de febrer. Els ninots indultats es coneixeran, el dijous 14 de març l’infantil, i el divendres 15 de març el gran, i l’exposició es clourà aquest mateix dia 15.

Com cada any, la Crida serà l’últim diumenge de febrer (dia 25) a partir de les 19:00 a les Torres de Serrans. Aquest dia se celebrarà també la tradicional entrada de bandes en la plaça de l’Ajuntament a les 12:00 hores i una mascletà en el mateix lloc a les 14:00 hores. 

A partir del divendres 1 de març està previst, com cada any, una mascletà cada dia a les 14:00 hores a la plaça de l’Ajuntament. A més, hi haurà diversos espectacles pirotècnics nocturns en el mateix lloc. Els dies 2, 8 i 9 serà a les 00:00 hores, mentre que el 3 i el 10 s’avança a les 20:00 per ser diumenge. Pel que fa als actes centrals de les festes en honor a Sant Josep, com la Plantà, la nit de l’Alba, la Nit del Foc i la Cremà, i l’Ofrena i les entregues de premis es mantenen els mateixos dies que cada any. 

També et pot interessar

stats