La banana enganxada a la paret que va dividir el món de l'art ix a subhasta per un milió dòlars

L'obra de l'artista conceptual Maurizio Cattelan serà una de les estreles en la subhasta el 20 de novembre a la casa Sotheby's de Nova York

La banana pegada a la paret amb cinta adhesiva presentada en 2019 per l'artista Maurizio Cattelan en la fira Art Basel de Miami
La banana apegada amb cinta adhesiva presentada el 2019 per l'artista Maurizio Cattelan en la fira Art Basel de Miami / EFE

La banana enganxada a la paret amb cinta adhesiva que va dividir al món de l'art el 2019, presentada per l'artista conceptual Maurizio Cattelan en la fira Art Basel de Miami, eixirà a subhasta el 20 de novembre a la casa Sotheby's de Nova York per un milió de dòlars. Sotheby's ha indicat en un comunicat que l'obra, anomenada Comedian, serà una de les estreles de la seua venda d'art contemporani i actual, però prèviament l'exposarà en una gira mundial per deu ciutats que comença dilluns a Nova York, on confia a recrear el fenomen viral.

'Comedian' qüestiona la noció mateixa del valor de l'art

"Si en el fons Comedian qüestiona la noció mateixa del valor de l'art, llavors, posar l'obra a subhasta al novembre serà la materialització definitiva de la idea conceptual essencial. El públic finalment podrà tindre la seua en decidir el valor de veritat", ha dit el cap d'art contemporani a les Amèriques, David Galperin.

Cattelan, famós per altres obres radicals com l'escultura de Joan Pau II abatut per un meteorit, va vendre tres exemplars de Comedian en Art Basel el 2019: dos per 120.000, i una tercera per 150.000, esta última per a la col·lecció del Museu Guggeheim de Nova York.

Una banana envoltada de polèmica

La banana va causar polèmica des de la seua aparició, perquè va ser víctima de la voracitat d'un dels visitants, un artista que va fer una performance de la ingestió. La seua notorietat va arribar als tribunals, on Cattelan va guanyar l'any passat un cas en el qual un altre artista l'acusava de copiar-lo.

El mercat de l'art travessa el segon any de vendes a la baixa, segons un informe basat en les xifres de les grans cases de subhastes publicat hui per Art Basel i la financera UBS, que indica que hi ha més venedors que compradors, però també interés en els artistes emergents.

També et pot interessar

stats