Directes
Ara en la televisió
EL PISET

Les bandes de música aporten 40 milions d'euros a la Comunitat

Un estudi de la UV sosté que és un sector en auge en l'economia valenciana.

Roda de premsa de la presentació de l'estudi elaborat per la UV



Les societats musicals valencianes s'han consolidat com una de les principals indústries culturals de la Comunitat, amb un impacte econòmic de 40 milions d'euros, que suposa un 0,04% del PIB valencià, i un creixement del 25% respecte del 2009.

Així ho ha confirmat un estudi que la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) ha encomanat a la Universitat de València i que s'ha presentat aquest dimarts al Centre Cultural La Nau amb el títol "L'estructura econòmica, la dimensió econòmica i l'impacte de les societats musicals".

El document evidencia la força del sector de les bandes de música, un sector que, segons assenyala, mou 60 milions d'euros cada any i proporciona més de 2.500 llocs de treball. A més, posseeix un patrimoni de 27 milions d'euros en instruments i 13 en partitures, i agrupa més de 250.000 metres quadrats en immobles destinats a l'ús educatiu i cultural, valorats en 80.000 euros en el moment de la compra. 

Tal com ha explicat el director del projecte, Pau Rausell, si les bandes de música foren empreses, tindrien un nivell de producció afegit de quasi 66 milions d'euros, i això les col·locaria com l'empresa 170 de la Comunitat Valenciana en termes de facturació.

De l'informe, que analitza l'evolució del sector entre el període 2009-2016, es desprenen altres xifres significatives, ja que revela que en eixes dates el nombre d'alumnes de les escoles de música d'aquestes societats es va incrementar un 22% a pesar de la crisi, i arribava als 60.000. 

Les dades evidencien com les bandes valencianes conformen un dels pocs sectors que han pogut superar la desfavorable conjuntura econòmica d'aquests últims anys, ja que el nombre de societats musicals registrades en la Federació va passar de 527 en 2009 a 547 en 2016. 

A més, el nombre de socis s'ha mantingut durant el període estudiat en nivells del 2009, al voltant dels 140.000; i el de músics ha experimentat un lleuger augment i supera els 41.000. En l'actualitat, l'FSMCV supera els 200.000 socis.

Pel que fa al finançament d'aquestes entitats, l'informe revela que la principal font d'ingressos prové de les matrícules, que representen més d'un 38%. Les aportacions que reben de les administracions públiques ascendeixen al 22%.

L'elaboració de l'estudi presentat aquest dimarts s'emmarca en les activitats que la Federació de bandes valencianes ha organitzat per a commemorar que en 2018 es compleixen 50 anys de la seua creació, i certifica la potència del sector musical valencià en l'àmbit econòmic. La declaració de les societats musicals com a Bé d'Interés Cultural, en què ja s'està treballant, serà determinant per a l'expansió del sector. 

En aquest mig segle de vida, l'FSMCV ha experimentat un notable creixement fins a aconseguir agrupar, a hores d'ara, un total de 549 bandes de música, una xifra que suposa el 50% de les que hi ha al conjunt d'Espanya. Per províncies, 141 estan a Alacant, 327 a València i 81 a Castelló. Es tracta d'un col·lectiu molt nombrós que integra també 163 bandes centenàries, de les quals prop de 55 tenen més de 200 anys d'història.

Mig segle i 18 rècords Guinness

Aprofitant la commemoració del 50 aniversari del naixement, l'FSMCV que presideix Pedro Rodríguez vol reivindicar la seua força amb celebracions de rècord que ja s'estan duent a terme en diversos racons del territori valencià. L'organització té la intenció de batre fins a 18 rècords Guinness. 

El 21 d'abril, més de 6.000 xiquets i xiquetes músics d'entre 10 i 16 anys, procedents de més de 200 societats musicals, van omplir la plaça de bous de Castelló amb les seues melodies per a commemorar l'efemèride. I el 12 de maig serà el torn d'Alacant, on s'espera també una afluència multitudinària.

A més, el 26 de maig totes les societats musicals de la Comunitat Valenciana estan convidades a participar a València en la que esperen que serà la desfilada de bandes de música més gran del món i, unes hores després, a Mestalla, en el concert de la banda de música més nombrosa.

Dels 18 rècords que l'FSMCV espera aconseguir, 15 d'ells es podrien produir el 26 de maig, quan pretenen fer la banda més gran de música de la història, amb 20.100 músics tocant alhora a l'estadi de Mestalla. Prèviament, batran una altra marca al carrer, la major desfilada de bandes.

També et pot interessar