Benejúzar viu el dia gran de les festes en honor a la Mare de Déu del Pilar amb la Romeria

La festa, la més important i multitudinària de la comarca, compta amb la participació de 70.000 persones

Imatge d'arxiu de la Romeria de la Mare de Déu del Pilar / Ajuntament de Benejúzar

Este 12 d'octubre Benejúzar (Baix Segura) celebra el dia gran de les Festes i Romeria en honor a la Mare de Déu del Pilar, una de les tradicions més arrelades de la localitat. La festa és la més important i multitudinària de la comarca, amb la participació de 70.000 persones procedents de tot Espanya. 

Des de primera hora del matí, milers de persones s'han concentrat en la plaça de l'Església de Nostra Senyora del Rosari, al centre del poble. Allí han esperat el gran moment de l'eixida de la Mare de Déu del Pilar al pòrtic del temple, un moment que ha vingut acompanyat per al·leluies, colors, coets, campanes i música.

A les 11 h, quan la imatge de la Mare de Déu ha arribat al santuari de Nostra Senyora del Pilar, situada en plena serra de Benejúzar, s'ha fet la solemne celebració de l'eucaristia i el cant de la missa baturra i, en finalitzar l'ofici, el Grup Folklòric el Pilar ha interpretat balls i jotes a l'esplanada del Santuari.

De vesprada es tornarà a celebrar la missa i a les 20 h es farà el comiat de la Mare de Déu de Pilar perquè tots els i les assistents i devots puguen dir-li adeu fins a la pròxima celebració de la Romeria.

Festes d'interés turístic autonòmic

Les Festes i Romeria en Honor a la Mare de Déu del Pilar tenen més de huitanta anys d'història i cada 12 d'octubre reuneix veïns de la localitat i de tot el Baix Segura, devots de diferents punts de la geografia espanyola, visitants i curiosos. Junts recorren els quasi dos quilòmetres que separen l'església de Nostra Senyora del Rosari del santuari de Nostra Senyora del Pilar, on se celebra el gran dia de convivència popular.

La festa va ser declarada d'interés turístic provincial l'any 2010, tan sols quatre anys abans del 75é aniversari i es reconeixia així el seu valor patrimonial intangible. Els actes commemoratius i lúdics es duen a terme des del passat 8 d'octubre fins a este dissabte, en uns dies que omplin de festa i tradició els carrers del municipi. Però no tot té un caràcter religiós, ja que són moltes les activitats que s'han convertit en una part molt important de la celebració com el Pregó, l'Exaltació d'Aragoneses, el Concurs de Carrosses, les jotes, el Festival Folklòric, el Concert Líric o la Farolada infantil.

À Punt retransmet per primera vegada la Romeria

À Punt oferirà per televisió, i per primera vegada, l'esdeveniment a tota la Comunitat Valenciana. La retransmissió serà este dissabte a partir de les 9 hores. Durant quatre hores les càmeres de la televisió pública valenciana mostraran en directe la Romeria en honor a la Mare de Déu del Pilar, que inclou tres moments destacats: la desfilada dels participants, la missa i els balls tradicionals. El programa el presenta Ferran Cano amb els reporters Berta Báidez, Carles Navarro i Claudia Argent.

La televisió valenciana estarà present també en diversos punts, inici i final del recorregut seguint les carrosses engalanades pels participants que entren en concurs, acompanyant les famílies que pugen fins al santuari a passar el dia en un entorn natural privilegiat i donant suport a la festa amb regals commemoratius. La realització de la retransmissió permetrà també als espectadors seguir els dos quilòmetres de la Romeria a través d’un dron.

També et pot interessar

stats