Berta Peiró i Lucía García, proclamades falleres majors de València 2025

"Gràcies per mantindre viva la flama de les Falles, continuem fent història", ha exclamat Peiró en la seua primera intervenció com a fallera major de València

Proclamació de Berta Peiró i Lucía García com a falleres majors de València 2025
Proclamació de Berta Peiró i Lucía García com a falleres majors de València 2025 / Junta Central Fallera
À Punt NTC
Paula García @apuntnoticies
15 d'octubre 2024 - 20:45 Actualitzat: 15 d'octubre 2024 - 20:48

Berta Peiró i Lucía García ja són oficialment les falleres majors de València del 2025 després d’haver sigut proclamades per l’alcaldessa de la ciutat, María José Catalá, este dimarts de vesprada en l’Ajuntament. 

La proclamació és un dels actes més solemnes i importants de les Falles, ja que marca el canvi de les màximes representants de les festes en honor de Sant Josep i l’inici d’un nou exercici faller. 

Berta i Lucía han arribat a l’ajuntamentamb les seues corts d’honor i han entrat a l’edifici acompanyades de la Banda Municipal de València i precedides per les reines de les festes de Castelló i les belleses del foc d’Alacant i, naturalment, les seues predecessores en el càrrec, María Estela Arlandis i Marina García. 

Allí les esperaven l’alcaldessa de la ciutat, María José Catalá, i el secretari de la Junta Central Fallera (JCF), Nico Garcés. Darrere de Berta Peiró ha entrat el regidor de Cultura Festiva i president de la JCF, Santiago Ballester, i els cinc han posat davant de les càmeres abans de retirar-se a la sala de la Xemeneia, on han esperat uns minuts perquè tot el món entrara a l'hemicicle de l'ajuntament.

Com és tradició, la primera a ser proclamada ha sigut la fallera major infantil, Lucía García, i després ha sigut el torn de la fallera major, Berta Peiró. Ambdos proclamacions han sigut celebrades amb llargs i emotius aplaudiments de l’hemicicle, ple de familiars, membres de la corporació municipal i personalitats del món de la festa, així com representants de les seues respectives comissions falleres.

Proclamació de Berta Peiró i Lucía García com a falleres majors de València 2025
Proclamació de Berta Peiró i Lucía García com a falleres majors de València 2025 / Junta Central Fallera

En acabar, ha arribat el moment més esperat d’este dia: els discursos. Per primera vegada, Berta i Lucía s’han dirigit a tot el món faller sent ja, oficialment, les falleres majors i representants de les festes davant de la resta del món. 

Lucía García ha començat el seu discurs assegurant que es tractava d’un dels moments més importants de la seua curta vida, un somni que mai es va imaginar que es faria realitat. Per a ella, les Falles sempre han sigut la seua passió i, per això, este dimarts s’ha compromés a representar la festa “amb orgull i dedicació” i a transmetre l’alegria i la passió dels xiquets i xiquetes, que són el present i el futur de les Falles. 

Pel que fa al seu paper com a fallera major infantil de València, aspira a “participar i cuidar les tradicions” com han fet les seues predecessores en el càrrec, María Estela Arlandis i Marina García, a les que ha donat les gràcies per ser el “millor referent”.

També ha tingut paraules d’agraïment per al jurat, per la confiança dipositada en ella, i la seua cort d’honor i ha augurat que este acte és només el principi d’un any ple de somnis complits.

Per la seua part, Berta Peiró ha començat agraint el privilegi de poder dirigir-se per primera vegada a tot el món faller. Unes paraules, ha dit visiblement emocionada, que ixen també dels cors de la seua cort d’honor, a les que ha anomenat una per una. “Elles són la veu dels somnis valencians, l’amor per la nostra tradició i juntes farem d’una realitat una il·lusió compartida”, ha assegurat amb la veu plena de sentiment; un sentiment que l’ha acompanyada durant tot el discurs.

Proclamació de Berta Peiró, Fallera Major de València 2025
Proclamació de Berta Peiró, Fallera Major de València 2025 / Junta Central Fallera

Així mateix, ha agraït al jurat que els haja canviat la vida i donant-los l'oportunitat d’escriure el seu capítol en la història de les Falles. I ha afegit que esperen que estiguen orgullosos de les falleres que són, i que seran igual que elles i tot València ho estan de les que han sigut les màximes representants del 2024: Maria Estela, Marina i les seues corts d’honor.

Ha finalitzat el discurs donant les gràcies a la família i la comissió per tot el suport. També ha agraït als valencians i les valencianes, als fallers i les falleres “que cada dia fan possible que la nostra festa siga una expressió única de cultura art i germanor”. “Les Falles són l’ànima de la nostra ciutat i junts continuarem portant la seua llum a tots els racons amb orgull i passió. Gràcies per mantindre viva la flama de les Falles, continuem fent història. Visca València i visquen les Falles”. Així ha conclòs un discurs que ha sigut molt emocionant i proper.

Ara que ja són oficialment falleres majors les espera una agenda ben atapeïda d’actes i compromisos, com l’elecció de l’espolí un dels secrets millor guardats de les falles. Però primer faran parada en À Punt este dimecres on visitaran Bon dia CV i Les Notícies del Matí

També et pot interessar

stats