Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE

La Biblioteca Valenciana publica en línia la col·lecció més completa del diari ‘El Pueblo’

La publicació diària va ser fundada per Blasco Ibáñez.

La publicació diària va ser fundada per Blasco Ibáñez

 La Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu ofereix en línia, a través del web Bivaldi, tots els números que es conserven del diari El Pueblo des de l’inici fins al tancament: del 12 de novembre de 1894 al 29 de març de 1939.

El 12 de novembre de 1894, l’escriptor Vicente Blasco Ibáñez va fundar El Pueblo, subtitulat Diario republicano de la mañana, per a difondre les seues obres literàries. La primera novel·la per entregues que es va publicar va ser Arròs i tartana

Aquesta és la primera vegada que es poden consultar de manera seqüencial, i en una mateixa pàgina, els números del diari fundat per Blasco Ibáñez.

El primer pas es va fer quan el fons de l’hemeroteca de la Biblioteca Valenciana i l’Hemeroteca Municipal de València van acordar digitalitzar tots els exemplars que guardaven als seus depòsits, que representen el 40% de la vida del periòdic.

Ara, Bivaldi ha fet un “gran esforç” per seqüenciar El Pueblo, ja que ha hagut de carregar més de 25.000 imatges i connectar amb institucions que també tenien exemplars del periòdic, com ara la Biblioteca Virtual de Premsa Històrica, l’Hemeroteca Digital de la Biblioteca Nacional d’Espanya (BNE) i els fons de la Biblioteca Valenciana i l’Hemeroteca Municipal de València.

Blasco Ibáñez es va dedicar exclusivament a la literatura a partir de 1908, motiu pel qual va abandonar el seu escó de diputat. A partir d’aquell moment, el diari va oferir més informació no política, amb un caràcter més cultural i de societat, tot i que sense renunciar a l’ideari republicà.

En 1929, Sigfrido Blasco-Ibáñez, el fill de l’escriptor, substitueix Félix Azzati en la direcció del periòdic i expressa el seu entusiasme el 14 d’abril de 1931 quan es proclama la República amb la portada: “¡Señores viajeros, al tren! ¡Viva la República española!”. Durant aquest període, El Pueblo es va vincular amb l’activitat del Partit Unió Republicana Autonomista i, amb una tirada de 20.000 exemplars en una València de 300.000 habitants, va ser un dels diaris més llegits del moment.

Durant la Guerra Civil va ser subtitulat com Diario del partido sindicalista però, quan va acabar la guerra, la Falange el va confiscar i això va suposar la seua fi.

València

També et pot interessar