Les biblioteques obrin les portes amb activitats per a reivindicar el seu paper en un futur sostenible

Crevillent, Elx, Sagunt o València programen iniciatives, més enllà de la lectura, per a celebrar el dia d’estos espais

Un contacontes en una de les biblioteques municipals de la ciutat de València, en una imatge d'arxiu
Un contacontes en una biblioteca municipal de la ciutat de València, en una imatge d'arxiu / Ajuntament de València

Les seues prestatgeries amaguen històries, algunes inacabades i la majoria amb final tancat, però també immortalitzen records, ens apropen coneixements o ens ajuden a reflexionar. Recorrent-les trobem versos, peces teatrals, vinyetes, consells pràctics, fets històrics... El patrimoni que acullen les biblioteques és inabastable. Per a posar-les en valor, en uns temps en què els continguts digitals ens allunyen dels seus corredors, les biblioteques celebren este dijous el seu dia. Enguany ho fan amb el lema “Per un futur sostenible”, que destaca el paper que tenen estos espais en la consecució dels objectius de desenvolupament sostenible de l’Agenda 2030. Les del nostre territori s’han unit a la celebració amb nombroses activitats.

A Crevillent ho faran premiant aquells joves lectors més assidus, els Superlectors, com els defineixen. Són els menuts que més llibres prestats s’han emportat al llarg de l’any. En l’acte de lliurament els protagonistes aniran acompanyats dels seus companys de classe i tots participaran en activitats de foment lector. A més, aquells menuts que s’inscriguen com a usuaris de la biblioteca Enric Valor este dimarts, rebran un detall. La celebració continuarà dissabte amb una activitat per a xiquets de fins a tres anys.

Sagunt se suma al dia de les biblioteques amb dos actes, encara que en este cas estan programats per a demà divendres, quan hi haurà el contacontes “Espantacriatures en 3D” a les 18 hores a la biblioteca Cronista Chabret, i d’altra banda, una xarrada amb l’escriptor José Manuel Pedrós el 30 d’octubre al centre cívic Antic Sanatori, a les 19 hores, segons han detallat des de l’ajuntament.

Pel que fa a Elx, enguany han ampliat les visites guiades a la biblioteca central Pedro Ibarra, donat l’interés que va despertar esta iniciativa en l’edició anterior. Els interessats a conéixer la persona que dona nom a la biblioteca i les col·leccions que acull este espai, tenen este dijous l'última oportunitat per a fer-ho.

Este dijous, a la biblioteca Pedro Salinas de l’Altet, també s’ha programat un contacontes de Hansel i Gretel a les sis de la vesprada. A la mateixa hora hi haurà un taller familiar a la biblioteca infantil, on cada menut podrà confeccionar el seu propi llibre amb peces mòbils. Per a participar en totes estes activitats cal reservat prèviament, ja que poden acollir un nombre limitat de participants.

La ciutat de València també se suma al Dia de les Biblioteques amb un programa de més de 50 activitats, que s’estendrà tot el mes en les municipals. Entre altres propostes, hi haurà tretze contacontes especials des d’este dijous i fins al 31 d’octubre. A més, com que enguany les activitats se centren en la infància i la joventut, s'inauguraran dos nous clubs de lectura per a estos grups.

Més enllà de les activitats per a promoure la lectura, l’ajuntament impulsarà en les biblioteques de la ciutat una sèrie d’activitats paral·leles, com una xarrada teatralitzada per a famílies i menors sobre la importància del respecte a la diversitat per a frenar l'assetjament i el bullying, una activitat en què els menuts hauran de resoldre un "cas policial" per a atrapar uns lladres misteriosos que roben llibres de la biblioteca.

A més, s'oferiran contacontes en anglés i activitats en què, a través dels contes, els participants aprendran quins són els llibres "essencials" que tot xiquet i xiqueta hauria de llegir.

La programació es completarà amb un curs de criança digital, presentacions de llibres, exposicions, conferències i diversos tallers, entre ells, el curs "Dones grandioses", dirigit a dones majors de seixanta anys.

També et pot interessar

stats