Biblioteques: més que un lloc de préstec, un espai de convivència
Tenen més de 4.000 anys d’història; els seus orígens es remunten a l’antiga Mesopotàmia
Les biblioteques tenen més de 4.000 anys d’història, ja que els seus orígens es remunten a l’antiga Mesopotàmia. Aquest dimarts, 24 d'octubre, es ret homenatge a aquests espais, autèntiques institucions que, amb el temps, s’han convertit en molt més que un lloc de conservació i préstec de llibres, per consolidar-se com a vertaders espais de convivència.
Pepe és un dels usuaris habituals de la biblioteca de València. Hi va tots els dimarts, després del passeig amb els amics. "Demane el periòdic", ha explicat. Com ell, són moltes les persones majors i jubilades que hi són assídues. En cada racó s’aprofita el silenci i la tranquil·litat que ofereix l'espai, com ho fa un grup d'amics que es reuneix ací per jugar als escacs.
Altres, en canvi, aprofiten per a utilitzar l'ordinador, si no en tenen a casa. En alguns casos, per a estudiar amb major concentració, com el cas de Vanessa, que acudeix tots els dies a preparar-se l’oposició. "Vinc abans o després de la faena, m'emporte el menjar i la veritat és que em concentre molt més ací, perquè l'ambient convida a això", ha reconegut l'estudiant.
Sense oblidar, per descomptat, la seua funció tradicional de préstec, i no només de llibres, també de pel·lícules que no es troben a les plataformes digitals, com el cinema clàssic o l'òpera. Els fons de les biblioteques augmenten cada dia, atenent la demanda social, i a poc a poc s’hi introdueixen les noves tecnologies; algunes heretades de la pandèmia, com una màquina de neteja de llibres amb raig ultravioleta, que encara s'utilitza.
Les biblioteques són molt més que un lloc on guardar llibres: són un lloc de convivència i de cultura. Sens dubte, el lloc ideal per a iniciar-se a la lectura, fins i tot per a fer amics, cursos i tallers, sempre envoltats de lletres.