Directes
Ara en la televisió
ZOOM

Brines: “Per a mi és un èxit haver fet amb la poesia un cant divers als altres”

El poeta d’Oliva expressava la seua emoció per haver aconseguit el guardó més prestigiós de les lletres castellanes, el Premi Cervantes.

El poeta Francisco Brines des del balcó del seu hort d'Oliva, on ha atés els mitjans de comunicació aquest dimarts

“Emocionadíssim”, “molt content” o “molt il·lusionat” són alguns dels adjectius que descriuen l’estat anímic de Francisco Brines, el poeta d’Oliva, que s’ha convertit en el primer valencià a obtindre el premi més important de les lletres en castellà. Hores després que el ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribe, anunciara la concessió d’aquest guardó a uns dels últims representants que resten de la coneguda com a Generació dels 50, el poeta ha atés els mitjans de comunicació, que s’han congregat al seu hort d’Oliva.

Francisco Brines, tot i el seu delicat estat de salut i els 88 anys de vida, no ha renunciat a dirigir unes breus paraules des del balcó per a agrair la concessió del premi Cervantes. “Per a mi és un èxit haver fet amb la poesia un cant divers a altres. Que ha arribat com han arribat també els versos de Berceo, Manrique o Ausiàs March. És el que jo desitjaria, apropar-me, perquè considere Ausiàs March com el màxim poeta de tot Espanya en l'època medieval”, expressava pausadament i amb l’ajuda d’uns pocs familiars i amics que celebraven amb ell l’èxit.

Una d’aquestes amigues, també d’Oliva, és la poetessa Àngels Gregori. Va ser una de les primeres persones que poc després de saber-se la concessió del guardó va poder conversar amb Brines. “Està emocionadíssim i té una lucidesa extrema. Està gaudint molt el premi”, relatava a À Punt.

L'escriptor ja treballa en la seua nova obra

L'escriptor ja treballa en la seua nova obra

Assegurava que la distinció ha agafat el nou premi Cervantes “confinat en la seua millor companyia, la literatura” i escrivint l’última obra que ha engendrat, Donde muere la muerte. El primer record del poeta, en rebre la telefonada del ministre de Cultura, va ser per a sa mare, perquè com ha expressat Gregori, “els seus pares sempre van respectar la seua decisió de fer camí com a poeta”.

Tot i l’avançada edat i les limitacions que li imposen la salut i la situació sanitària actual, Francisco Brines no perd l’energia per a impulsar la fundació que no sols preservarà el seu llegat, sinó també patrocinarà premis literaris per a impulsar la carrera poètica de joves promeses de la literatura.

De fet, aquest era un dels assumptes que ha comentat aquest mateix matí amb l’alcalde d’Oliva, David González, com reconeixia el primer edil davant les càmeres d’À Punt. Per a González, la concessió del guardó “al ciutadà més il·lustre” del municipi era de justícia. En aquest sentit, l’alcalde recordava que fa sols uns mesos, quan el president de la Generalitat li va lliurar a Brines l'Alta Distinció de la Generalitat, el premi Cervantes per a Francisco Brines ja va ser una de les reivindicacions, “però no imaginàvem que seria tan prompte”, apuntava González.

“Sentim una alegria immensa perquè el veí més il·lustre ha rebut el premi més il·lustre de les lletres hispàniques”, afirmava contundent l’alcalde d’Oliva.

la Safor Francisco Brines

També et pot interessar