'El buen patrón' i 'Hierro', triomfen en la nit dels Forqué, l'antesala dels Goya
El premi al millor curtmetratge cinematogràfic, on competia 'Minadao', del valencià Borja Soler, va ser finalment per a 'El monstruo invisible', dels germans Fesser
Elbuen patrón, premiada com a millor pel·lícula, i Hierro, reconeguda com la millor sèrie, han estat les grans triomfadores de la XXVII edició de la Gala dels Premis Forqué, que en aquesta ocasió ha volgut retre homenatge a la dècada dels huitanta.
El premi al millor curtmetratge cinematogràfic, categoria on competia l'obra Minadao, del valencià Borja Soler, ha sigut finalment per a El monstruo invisible, de Javier i Guillermo Fesser.
Javier Bardem i Blanca Portillo, millors intèrprets
El premi al millor llargmetratge de ficció i animació ha correspost a El buen patrón, mentre que el seu protagonista Javier Bardem ha aconseguit el premi a la millor interpretació masculina. L'actriu Blanca Portillo ha rebut el guardó a la millor interpretació femenina per Maixabel. "No hi ha res que puga produir als actors més felicitat que abandonar-te, desparéixer i ser un altre ésser humà per a contar una història. A mi m'ha tocat contar la història d'una dona increïble, Maixavel Lassa és un àngel", ha assenyalat l'artista, que ha agraït el premi a la seua directora, Icíar Bollaín, i a l'actor i company de rodatge Luis Tosar.
El cofundador d'Atípica Films, José Antonio Félez, productor d'obres tan conegudes com AzulOscuroCasiNegro, El bola, La isla mínima, La peste, Primos o El hombre de las mil caras, va rebre la medalla d'or dels Forqué. El president d'Egeda, Enrique Cerezo, va lloar la tasca de Félez dins la indústria audiovisual espanyola i els seus esforços per a aconseguir la projecció internacional de les nostres produccions de cinema i televisió.
Félez va aprofitar l'ocasió per a reivindicar els productors independents, ja que "són fonamentals per a garantir la diversitat i pluralitat de la producció audiovisual, la cerca i promoció de nou talent, la formació i progrés del personal tècnic i la innovació i renovació tecnològica".
'Hierro', la gran protagonista en les sèries
En l'apartat de sèries, la premiada ha estat Hierro, dirigida per Pepe Coira i produïda per Alfonso Blanco, que va pujat a recollir el guardó i va destacar el "valor interpretatiu" de la sèrie, que ha servit per a enviar ànim i suport als ciutadans de La Palma.
L'actor Javier Cámara es va emportar el premi a millor interpretació masculina pel seu paper en Venga Juan, el segon reconeixement en els Forqué després de cinc nominacions. "M'emociona enormement veure el talent increïble que hi ha en aquest país i on hi ha gent tan meravellosa", ha reivindicat, després de recordar la resta de nominats i elogiar les seues actuacions.
Candela Peña, millor interpretació femenina per Hierro, va dedicar el premi als productors de la sèrie, a Movistar i a Telefónica per "aquest màster de cinema i de vida". "Els actors no són algú que només diu un text i que no sempre són brillants, som un poc més els talents i no ens tingueu por els productors", ha reivindicat.
Homenatge a la música dels huitanta
L'acte arrancava amb una actuació musical de Javier Gurruchaga, que ha fet de mestres de cerimònies juntament amb l'actriu Mara Hazas i la periodista Elena Sánchez.
Gurruchaga i altres emblemes de la música espanyola com Alaska, Burning, Danza Invisible, La Frontera, La Guardia, Los Secretos, Mikel Erentxun o Modestia Aparte han portat la dècada dels huitanta al present en una gala celebrada a Ifema, a Madrid, i a la qual han assitit, el ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, i l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, entre d'altres.
També, la Movida madrileña ha sigut protagonista dels Forqué amb interpretacions de grans himnes musicals de l'època, com una versió de 'La chica de ayer' a càrrec d'Ana Guerra, 'A quien le importa', 'Déjame' o 'Viaje con nosotros'.
A més de les categories ja citades, hi ha hagut també reconeixement en altres categories com la de millor documental (100 días con la tata), el premi al cinema i educació en valors (Maixabel) i millor pel·lícula llatinoamericana (Noche de fuego).