Bunyol es tenyirà de roig amb la 76a edició de la Tomatina
El poble celebra una batalla al carrer amb 150.000 quilos de tomaca
Un any més, l’últim dimecres d’agost se celebra la Tomatina de Bunyol, una batalla que tenyirà de roig els carrers d'aquest poble de la Foia de Bunyol amb el suc de milers de tomaques madures. De fet, enguany s’espera que s'hi facen servir vora 150.000 quilos per a gaudir de la 76a edició d’aquesta festa, que espera rebre visitants de França, Alemanya, Itàlia, els Països Baixos, Bèlgica, Portugal, el Regne Unit, Turquia, Jordània, Corea del Sud, la Xina, el Japó, les Filipines, Mèxic, l'Argentina, el Canadà, els EUA i l'Índia.
L’Ajuntament ha recordat les normes per a tindre una guerra segura: està prohibit entrar a la zona habilitada amb botelles i objectes durs; no es poden trencar ni llançar samarretes pròpies ni d’altres persones; tampoc es pot agredir i fer mal als companys de batalla. A més, es recomana esclafar les tomaques abans de llançar-les per a evitar colps contundents i mantenir una distància prudencial amb els camions per a evitar accidents. El consistori també ha recordat que s’ha de deixar de llançar tomaca quan se senta el tret de la segona carcassa i s’ha de seguir en tot moment les indicacions del personal de seguretat.
Al mateix temps, es recomana portar roba vella “o que no tornes a usar més; el més probable és que acabe per a llançar”, i una samarreta blanca, perquè destaque més el color de la tomaca. En el mateix sentit, sabatilles velles, millor que xancletes que es poden perdre durant la batalla; ulleres de bussejar per a evitar la picor de l’àcid de la tomaca als ulls i, en el cas de voler fer fotos, una càmera resistent a l'aigua i a les caigudes.
Les xiquetes i xiquets de 4 a 14 anys ja han tingut la seua particular batalla uns dies abans, amb la setena edició de la Tomatina Infantil, el 26 d’agost passat al migdia, que ha durat mitja hora.
De la plantació de les tomaques emprades en aquesta batalla s'ha encarregat l’empresa castellonenca Citromed. Va començar a cultivar les llavors fa cinc mesos i ha sigut l’encarregada de traslladar aquest fruit en camions fins al poble, després d’haver-la tinguda emmagatzemada durant un mes en cambres per a aconseguir la maduració idònia, “perquè no facen mal quan colpegen la gent”, segons ha aclarit la mateixa empresa.
L’origen de la festa, en una accidentada batalla de verdures
La història de la Tomatina va començar l'últim dimecres d'agost de l'any 1945. Segons conta el mateix consistori, tot va ser fruit de la causalitat. Uns joves que passaven l'estona a la plaça del poble durant la desfilada de Nans i Gegants van decidir fer-se un buit dins de la comitiva amb músics i sense voler van fer caure un dels participants. Endut per la ira, l’home va colpejar un lloc de verdures, que va caure. La multitud enfurida el va utilitzar per a llançar-se tomaques els uns als altres, fins que de la fúria van passar a la festa. Les forces de l'ordre públic van haver d'intervindre per a posar fi a aquella divertida batalla vegetal.
L'any següent els joves van repetir l'altercat de manera voluntària, però aquella vegada amb tomates portades de casa. Tot i els intents de la policia per dissoldre'ls, els xics van continuar cada estiu en una batalla que ja s'havia convertit en un costum, on cada vegada s’unien més participants i que era cada vegada més frenètica. Finalment, les autoritats van prohibir aquestes trobades al principi dels 50 i van detindre els participants.
Això, però, no va dissuadir el veïnat. L'any 1957, en senyal de protesta, es va celebrar el soterrament de la tomaca, una manifestació en la qual els veïns portaven un taüt amb una gran tomaca dins. La desfilada es va acompanyar amb una banda de música que interpretava marxes fúnebres i el seu èxit va ser total. Finalment, es va permetre la Tomatina i es va instaurar la festa de manera oficial.
La festa es va popularitzar en la resta d'Espanya gràcies al reportatge de Javier Basilio, emés en el programa de Televisió Espanyola Informe Semanal el 1983. Des de llavors, any rere any creix el nombre de participants i l’entusiasme per la Tomatina. L'èxit va portat a declarar-la el 2002 Festa d'Interés Turístic Internacional per la Secretaria General de Turisme.
La Tomatina, en directe en À Punt
À Punt i l’Ajuntament de Bunyol han signat un conveni de col·laboració per a la difusió de la festa de la Tomatina de Bunyol del 2023. Podeu seguir-la en directe i de manera íntegra des de la televisió pública valenciana entre les 11:30 i les 13:00 hores.