Càlig prepara milers de farinoses per a Pasqua
Aquest dolç típic es prepara amb la mateixa recepta des de fa un segle i va farcit de diferents ingredients
Cada Pasqua als forns de Càlig (Baix Maestrat) pasten una dolça tradició, una coca anomenada "farinosa", que es prepara amb estima seguint una recepta tradicional amb un segle d’antiguitat. Primer es prepara la massa mare, com s’ha fet a les cases del poble tota la vida i com encara ho fan en alguna. S’ha de deixar pujar moltes hores perquè fermente bé i, després, ja se li dona forma. S’estira la massa i, més tard, es posa el farcit.
Farcides de confitura, la tradicional —amb cabell d’àngel— continua sent la preferida, però són moltes les varietats: farcida d’ametlla, moniato, o xocolate, entre d’altres.
Finalment, es tanquen amb cura perquè no s’escape el farcit durant la cocció, es banyen en ou i s’ensucren abans de clavar-les al forn. El resultat de tot aquest treball és una dolça elaboració artesanal amb una textura molt esponjosa.
Aquests dies es viuen jornades de molta faena als forns de Càlig: de cada forn poden sortir prop de 2.000 unitats d’aquestes mones allargades que triomfen entre el veïnat de la localitat i els municipis del voltant.