Canals, Betxí o Vilafranca: descobreix sis poblacions on viure de ple les festes de Sant Antoni
El patró dels animals i dels llauradors és una de les figures més venerades a la Comunitat Valenciana, especialment a les comarques del nord
Gener és sinònim en moltes poblacions valencianes de celebracions en honor del seu patró, Sant Antoni Abat, conegut també com a Sant Antoni del porquet. Les fogueres i la benedicció dels animals, així com el repartiment entre el veïnat dels productes gastronòmics tradicionals d'aquestes dates són els elements en comú d'unes festes que es viuen amb molta intensitat arreu del territori. Tanmateix, destaca la devoció que tenen les comarques del nord pel sant, on es poden trobar la majoria dels homenatges en el seu nom.
Encara que moltes localitats com el Forcall o Orpesa han cremat la foguera aquest cap de setmana, encara estàs a temps de conéixer de més a prop aquesta festa en sis poblacions de la Comunitat Valenciana.
1. La monumental Foguera de Canals
Canals celebra l’única festivitat de Sant Antoni de la Comunitat Valenciana que compta amb la declaració de festa d’interés turístic nacional. No és per a menys, ja que el municipi de la Costera alberga la que es considera la foguera més gran del món, segons el rècord Guinness (el 2019 l’altura del monument va superar els 16 metres).
Enguany, després de dos anys sense encendre’s, el foc de la foguera tornarà a escampar el seu fum per Canals, com sempre, el dia 16 a les 21:00 de la nit. Junt amb la crema del monument, destaca la festa dels “parells”, en la qual els dos festers principals, el “bandera” i el “cuiros”, recorren els carrers del poble des del matí del dia 18 fins a la nit, llançant joguets sense parar a lloms de cavalls. Qui no puga anar-hi a gaudir d'aquesta nit, podrà fer-ho en directe a través de la televisió d'À Punt.
Segons la llegenda, l’origen de la festa té quasi tres-cents anys, i va començar quan Sant Antoni va protegir Canals d’un terratrémol que va assolar la comarca, però que va deixar la població intacta.
2. Les tradicionals coques de Benicarló
Les 125.000 coques de Sant Antoni són les protagonistes d'aquesta festa de Benicarló (Baix Maestrat). Aquests dolços tan tradicionals són elaborats pel veïnat del poble i estan fets seguint una recepta única a base d'aiguardent i anís embolicat amb pasta fullada.
Es tiren durant les cavalcades, que enguany són el 20 i 21 de gener, encara que també es donaran en mà per a evitar aglomeracions en certs moments. El divendres 20 un espectacle de pirotècnia encendrà la tradicional foguera feta amb llenya de garrofera. Amb ella també botarà foc el dimoni, símbol amb el qual els benicarlandos espanten la negativitat. La festa, que ja té més de 110 anys d’història, és d’interés turístic provincial.
3. Dia de la Malea a Vilafranca
La Festa de la Publicata, o Sant Antoni, és una de les celebracions més importants de Vilafranca, a la comarca dels Ports. La recollida de troncs marca l’inici del programa de festes, on els majorals i el veïnat busquen la llenya que arrossegaran les cavalleries per a muntar la barraca.
Aquesta es cremarà el 21 de gener, Dia de la Malea, a les 18:30 hores. Abans es farà el tradicional Alto a la Malea, una representació de la vida de Sant Antoni Abat i el sainet Tot el que rellueix. Les festes, l’origen del qual es remunta a l’època medieval, finalitzen el dia 28 de gener amb la subhasta de troncs.
4. La gran desfilada d'animals al barri de Sant Antoni de València
Els animals prenen aquest dimarts el carrer de Sagunt del barri de Sant Antoni de la ciutat de València. En aquesta celebració tan arrelada en honor del patró, els veïns i veïnes porten els seus animals de companyia a la tradicional benedicció de la parròquia d’aquest carrer.
Canaris, tortugues, cabres, a més de gossos i gats, són alguns dels animals que desfilaran el dia 17 a partir de les 11:15. La Policia Local muntada i unitats de cavalleria i canines de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i la Unitat Militar d'Emergències se sumaran a l’acte.
A més, també es podrà visitar el Mercat del Porrat de Sant Antoni, instal·lat a la plaça de Sant Joan Bosco i al carrer de Sagunt, que estarà obert aquest dilluns i dimarts.
5. Dia de les Paelles a Benicàssim
El dilluns 16, Benicàssim (Plana Alta) celebra el dia de Sant Antoni Abat i Santa Àgueda, patrons del municipi. En aquesta jornada, el repartiment de la Coqueta està amenitzat pel volteig de les campanes, que anuncia l'encesa de fogueres.
Però el plat fort de la festa arriba el divendres 20 amb el Dia de les Paelles, una festa d’interés turístic autonòmic que en els últims anys ha congregat a prop de 20.000 persones i on s’han elaborat unes 1.000 paelles. Així, famílies, amics i visitants omplin els carrers del municipi de paelles, que degustaran en un ambient d’allò més festiu.
6. El Sant Antoni Pop Festival de Betxí
Betxí ret homenatge a Sant Antoni amb una romeria que es fa des del segle XVII. Aquesta, de tres quilòmetres, se celebra el dia 17 de gener amb un itinerari que comença en l’Ajuntament i arriba fins a l’ermita. A més d'actes religiosos també se celebren concursos literaris, artístics, gastronòmics o carreres esportives.
Però si hi ha una cosa que destaca del Sant Antoni de Betxí (Plana Baixa) és el festival de música Sant Antoni Pop Festival, que s’organitza des del 2006 i que enguany se celebra el 28 de gener. En aquesta edició actuaran TT Syndicate, The Phantom Keys, The Pacifics, Les Rencards, The Smoggers, The Crawlies i Las Jennys de Arroyo Culebro.