Directes
Ara en la televisió
LA CUINA DE MORERA
Ara en la ràdio
FÓRMULA TERRITORI (reemissió)

'La casa' arrasa en uns Premis Lola Gaos que s'obliden de 'L'àvia i el foraster'

Valenciana, amb quatre guardons, i Escanyapobres, amb tres, són les altres triomfadores d'una gala en què 25 dels 27 premis han sigut per a produccions en què participa À Punt

Imatges promocionals de les produccions guanyadores dels Premis Lola Gaos / À Punt NTC

La casa especialment, però també Valenciana i Escanyapobres, han sigut les triomfadores de la gran nit del cinema valencià. L'Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual (AVAV) ha celebrat este dissabte de nit la gala de lliurament de la VII Edició dels Premis Lola Gaos al Palau de la Música per a reconéixer les millors produccions audiovisuals de l'any.

La vencedora indiscutible de la nit ha sigut La casa, d'Álex Montoya, que ja partia amb avantatge amb un total de setze nominacions. L'adaptació del còmic homònim de Paco Roca s'ha emportat deu estatuetes; entre elles, les de millor llargmetratge de ficció, millor direcció per a Álex Montoya, millor guió per a Montoya i Joana M. Ortueta, millor actor protagonista per a David Verdaguer, millor actriu protagonista per a Lorena López, millor actor de repartiment per a Óscar de la Fuente i millor actriu de repartiment per a Maria Romanillos.

A més, La casa també ha obtingut el premi de millor muntatge i postproducció per a Montoya, Lucía Casal i Víctor Suñer, el de millor so per a Iván Martínez-Rufat i Dani Navarro i el Premi Jove a Millor Llargmetratge, compartit amb Escanyapobres.

Sorprenentment, l'altra gran favorita de la gala, L'àvia i el foraster, que afrontava la nit amb tretze nominacions, quasi se'n va de buit. La pel·lícula rodada en valencià que ha trencat rècords optava a tots els premis principals, però finalment s'ha hagut de conformar amb el guardó a millor direcció de producció per a Mila Luengo.

Més satisfets han quedat els responsables de Valenciana, el film dirigit per Jordi Núñez basat en una obra de Jordi Casanovas, que s'ha emportat quatre dels sis guardons als quals optaven. Més concretament, ha guanyat els premis de millor música original per a Isabel Latorre Sáez, millor direcció artística per a Adrián Suárez de Llano, millor maquillatge i perruqueria per a Verónica Baeza i Amparo Carrió, i millor cançó per a Jordi Núnez, Jordi Casanovas, Marta Marlo i Andrés Lim.

Per altre costat, la producció Escanyapobres, d'Ibai Abad, s'ha alçat amb tres premis: el de millor il·luminació per a Maria Codina, el de millor vestuari per a Cristina Martín i Rocío Pastor i el Premi Jove al Millor Llargmetratge, compartit amb La casa.

En la resta de categories, el premi a millor documental ha sigut per a Mentre siguis tu, de Claudia Pinto; millor llargmetratge d'animació per a Rock Bottom, de María Trénor, millor curtmetratge de ficció per a Para mamá y para ti; millor curtmetratge documental per a Las novias del sur; millor curtmetratge d'animació per a Mortelli, un cas perdut; millor sèrie de ficció per a Dieciocho; millor sèrie documental per a Mítics 70; millor sèrie d'animació per a Primeras, i millor videojoc per a OVRDARK: A Do Not Open Story.

25 premis per a produccions en què participa À Punt

En total, han competit 71 obres, deu més que en l'edició anterior, les quals han sumat 347 candidatures i 79 nominacions, i s'han repartit 27 premis entre les 26 categories, ja que l'empat en les votacions al Premi del Jurat Jove ha fet que s'entreguen guardons a les dos pel·lícules.

À Punt ha participat en quasi totes les produccions premiades en esta edició; 25 dels 27 premis entregats durant la gala de lliurament han anat a parar a produccions en què participa la radiotelevisió valenciana.

Així mateix, com es va anunciar en la trobada de nominats i nominades que va tindre lloc esta mateixa setmana, l'actriu Teresa Lozano, una de les professionals fundadores de l'Associació d’Actors i Actrius Professionals Valencians, de la qual va ser també la primera presidenta, ha arreplegat el Premi Honorífic d'enguany.

Homenatge als afectats per la dana

“Sens dubte, vivim un bon moment per al nostre sector. Però no serà un bon moment de veritat fins que puguem gaudir-lo totes”, ha afirmat en el seu discurs Teresa Cebrián, presidenta d'AVAV, que ha dedicat part de les seues paraules als i les professionals afectades per la dana del 29 d'octubre.

“El nostre major desig en estos moments és que pugueu reprendre prompte la vostra activitat per a continuar creant històries, produint i programant pel·lícules, contribuint així a ampliar els nostres horitzons i ajudant-nos a sanar com només el cinema pot fer-ho”, ha afegit.

Així mateix, la presidenta d'AVAV ha enumerat les novetats d'esta sèptima edició, com el canvi de nom dels premis, que han passat a ser Lola Gaos; el nou trofeu, que ha sigut obra del dissenyador Kike Correcher; o el canvi de data de celebració de la gala. “Hem decidit sincronitzar-nos en el calendari amb la resta de premis de l'estat espanyol per a acompanyar i fer més força amb les nostres produccions”, ha matisat.

Finalment, Teresa Cebrián ha posat l'accent en la falta d'ajudes públiques per a l'acadèmia, ja que estes van ser retirades per la Conselleria de Cultura sota la gestió de la Generalitat poc després de la celebració de l'edició VI dels Premis de l'Audiovisual Valencià el novembre del 2023. “Pensem que l'Administració hauria d'estar al costat d'una entitat que representa un sector com el nostre, que contribueix al desenvolupament de la societat i l'economia. M'agradaria recordar-los que cada euro invertit en l'audiovisual el multipliquem per quatre en diners que deixem a la Comunitat Valenciana. Afortunadament, els i les professionals de la cultura som gent compromesa i tossuda que tirem avant els nostres projectes contra vent i marea”, ha conclòs Cebrián.

València Cinema

També et pot interessar