Directes
Ara en la televisió
VALENCIANS AL MÓN
Ara en la ràdio
CADENA DE VALOR (reemissió)

‘La casa’ i ‘L’àvia i el foraster’ lideren les nominacions als Premis Lola Gaos de l’audiovisual valencià

Les produccions en les quals ha participat À Punt estan nominades en 25 de les 26 categories amb què compten els guardons

Cartells de les pel·lícules 'La casa' i 'L'àvia i el foraster' / Arxiu

L'Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual (AVAV) ha anunciat este dijous els nominats per a la VII edició dels Premis Lola Gaos, els quals reconeixen el treball de l'audiovisual valencià de l'últim any. En esta ocasió, els guardons autonòmics tornen a comptar amb 26 categories competitives i un Premi d’Honor. Entre les produccions nominades, hi ha pel·lícules participades per À Punt en totes les categories, tret de la que guardona el millor videojoc.

Les actrius Elia Sanmartín i Maite Gil han sigut les encarregades d'anunciar els treballs candidats i, entre les produccions més destacades estan La casa, amb setze nominacions i que té presència també en els Goya; L’àvia i el foraster, amb tretze nominacions; Valenciana, i Bodegón con fantasmas, amb sis nominacions cadascuna. Totes han comptat amb el suport d'À Punt. L'anunci ha tingut lloc als Cinemes ABC Park de València i l'ha presentat Teresa Cebrián, presidenta de l’AVAV. 

Les obres nominades passaran ara a una segona ronda de votacions en la qual participaran 414 acadèmics i el veredicte final es donarà a conéixer durant la gala de l'1 de febrer al Palau de la Música de València. 

En total, enguany han rebut un total de 71 obres candidates —deu més que en l'edició anterior—, que sumen 347 candidatures. Entre elles es distingeixen 21 llargmetratges, 7 sèries, 38 curts i 5 videojocs. Des de la junta directiva han destacat un “increment notable” en les categories d'interpretació —21 més—, tant en actor o actriu protagonista com de repartiment. D'altra banda, han ressaltat el creixement del departament d'art per les candidatures en les categories de direcció artística, maquillatge i perruqueria, i vestuari; així com han augmentat els curtmetratges i videojocs presentats en esta edició.

Nova denominació dels guardons

En l’edició del 2025, i com l'Acadèmia ja va fer públic en el seu moment, els guardons passen a portar el nom de Lola Gaos (1921-1993), actriu valenciana que va treballar en més de cinquanta pel·lícules, algunes d'elles dirigides per referents com Buñuel o Berlanga.

El canvi es va produir després que l’EAVF (Empreses Audiovisuals Valencianes Federades), que tenia la marca registrada dels anteriorment coneguts com a Premis Berlanga, no acceptara cedir el nom a l’Acadèmia Valenciana de l'Audiovisual. L’EAVF és una associació que agrupa Productors Audiovisuals Valencians (PAV), l'Associació d'Empreses de Serveis de l'Audiovisual Valencià (Aesav), l'Associació Valenciana d'Empreses d'Animació (Avepa) i l'Associació Valenciana d'Estudis de Doblatge i Sonorització (Avedis).

Consulta les candidatures clau

Millor llargmetratge de ficció

Millor llargmetratge documental

Millor llargmetratge d’animació

Millor direcció

Millor guió

Millor direcció de producció

Millor actor protagonista

Millor actriu protagonista

Millor actor de repartiment

Millor actriu de repartiment

Millor muntatge i postproducció

Millor direcció de fotografia i il·luminació

Millor direcció artística

Millor música original

Millor so

Millor cançó original 

Millor vestuari

Millor maquillatge i perruqueria

Millor curtmetratge de ficció

Millor curtmetratge documental

Millor curtmetratge d'animació

Millor sèrie de ficció

Millor sèrie documental

Millor sèrie d'animació

Millor videojoc

Premi jove al millor llargmetratge

València Cinema

També et pot interessar