Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

Compte arrere per a gaudir del Castell de l'Olla d’Altea

Enguany s’han renovat les plataformes marines des d'on es dispararan més de 2.000 quilos de pólvora

Més de mig centenar de persones treballen en el muntatge de les plataformes / À Punt NTC

Comença el compte arrere per a gaudir del Castell de l'Olla d’Altea (Marina Baixa), un dels espectacles piroaquàtics més grans del món que el pròxim dissabte 12 d'agost celebrarà la seua 35a edició. Aquest cap de setmana ha començat el muntatge de les plataformes des d'on es dispararan els focs artificials, peça clau d'un espectacle renovat que comptarà amb més de 2.000 quilos de pólvora, i que enguany serà a càrrec de Pirotècnia Vulcano.

Més de cinquanta voluntaris i membres de la confraria han treballat en terra, aigua i al fons marí per a assegurar-se que les plataformes, fondejos i ancoratges estiguen en perfecte estat per a situar cadascuna de les plataformes en els seus amarraments.

Un espectacle únic de focs en l'aigua

La mítica festa pirotècnica d'Altea té la peculiaritat que es dispara íntegrament des de la mar, concretament sobre cinc plataformes dobles de ferro situades a 250 metres de la costa, i separades entre si per 100 metres. Complementàriament, també es compta amb tres pentanals flotants dobles, distanciats entre si per 100 metres. Aquesta disposició, ubicació i distribució es duu a terme per a dissenyar el tret de coets de tal manera que l'espectador veja una façana de focs a tres nivells d'explosió: aquàtics, mitjana altura i màxima altura.

D'igual manera, es col·loquen els pantalans més a prop de la costa perquè el públic gaudisca de la llum, el color i el so a dues distàncies, per la qual cosa s'aconsegueix una combinació que afavoreix la visió i audició global del castell. Es tracta d'un disseny molt meticulós en el qual la confraria i els pirotècnics treballen cada any per a potenciar els efectes visuals i sonors de l'espectacle.

Una nova pirotècnia: de Ricasa a Vulcano

Cal recordar que els darrers sis anys ha sigut Ricasa, amb Ricardo Caballer al capdavant, l'empresa que ha disparat el castell. El que ha propiciat el canvi de pirotècnica ha sigut la decisió del mateix Caballer de centrar-se en la fabricació, i aparcar les mascletaes i castells.

Segons ha expressat José Pérez Gorgoll, president de la Confraria Castell de l'Olla d'Altea, que organitza la festa, "Vulcano ens delectarà amb un espectacle de foc, so i llum fantàstic, i sobretot molt respectuós amb el medi ambient, que era la principal exigència."

Trenta-cinc anys de reconeixements

El Castell de l'Olla d'Altea està reconegut com a Mèrit Turístic en la categoria d'Or de l'edició de 1999 per la Diputació d'Alacant, i va ser declarat Festa d'Interés Turístic Comunitat Valenciana de la Generalitat l'any 2007. A més, va ser qualificada pel Consell Valencià de Cultura com a Bé Etnogràfic d'Interés Cultural.

Va ser quan es va celebrar el 30 aniversari del castell, l'any 2016, quan el Centre UNESCO Mediterrani li va reconéixer els valors de la protecció universal de les manifestacions humanes en matèria de la preservació de patrimoni etnològic i immaterial de la Comunitat Valenciana.

la Marina Baixa

També et pot interessar