Directes
Ara en la televisió
LOVING COMUNITAT VALENCIANA
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

Castelló de la Plana dona inici a l’Any Porcar: consulta tota la programació

La façana de l'Ajuntament s'ha il·luminat amb un videomapatge que ha repassat la seua obra

Cartell de presentació de l'Any Porcar / Museu de Belles Arts de Castelló

Castelló de la Plana ha donat el tret d’eixida a les activitats d'homenatge al fill predilecte de la ciutat Joan Baptista Porcar (1889-1974), amb motiu dels 50 anys de la seua mort. L’Any Porcar ha començat este divendres a la capital de la Plana Alta amb la projecció d’un videomapatge a la plaça Major. Un espectacle d'imatge i so que ha plasmat les obres del pintor, textures, colors, llums i atmosferes, que recorden els seus paisatges, l'amor que tenia per l'arqueologia i la fascinació pels elements naturals de la ciutat.

"Hem volgut que este primer acte siga al mateix cor de la ciutat i en format obert perquè hi puga assistir el nombre més gran possible de persones per a retre homenatge a un dels nostres fills predilectes, que mereixia un reconeixement coincidint amb el mig segle des de la mort", ha assegurat l’alcaldessa, Begoña Carrasco.

Videomapatge per l'Any Porcar a la plaça Major de Castelló de la Plana / À Punt NTC

Exposicions al Museu de Belles Arts i al Menador

Amb motiu de l’Any Porcar, el 8 d'octubre s'inaugurarà l'exposició "Porcar i l'art rupestre" al Museu de Belles Arts, comissariada per Arturo Oliver, director del Servei d'Investigacions Arqueològiques i Prehistòriques de la Diputació, en la qual col·labora l'Institut Valencià de Cultura. Al llarg de la trajectòria, l’artista va elaborar una sèrie de quadres amb la representació de les pintures rupestres prehistòriques, que ara s'arrepleguen al museu. Estarà oberta fins al 2 de febrer del 2025 i l’entrada és gratuïta. 

A més, el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV), en col·laboració amb l'Ajuntament, ha preparat una exposició que s'inaugura el 7 de novembre al Menador Espai Cultural de Castelló, que estarà oberta fins al 9 de febrer del 2025. Amb el títol “Univers Porcar” i comissariada per l'historiador de l'art Jaime Peris, la mostra repassa la vida i obra de l’artista, a través d'una selecció de cinquanta obres, totes icòniques, que formen part de col·leccions públiques i privades. S'hi inclouen projeccions audiovisuals, tallers per a xiquets i un cicle de conferències.

També al novembre, el dia 7, la façana del Mercat Central —a la plaça de Santa Clara— es podrà veure l’exposició fotogràfica “Porcar. Temps en suspensió”, que mostra reproduccions de bodegons i natures mortes que Joan Baptista Porcar va pintar al llarg de la seua trajectòria. En estes obres s’observarà com el pintor castellonenc es va preocupar més pel cromatisme i per captar els diferents efectes lumínics de l’escena.

Document
Programa d'actes per l'Any Porcar
Consulta'l

"Itinerari Porcar"

Així mateix, s’ha creat un itinerari per les diverses seus i espais, tant dins com fora de la ciutat, on poder visitar in situ obres de l’artista. El recorregut inclou l’Ajuntament, el Museu de Belles Arts, la basílica del Lledó, església de Crist del Calvari d'Almassora, els fons de la Fundació Caixa Castelló i la Universitat Jaume I.

Vora set-centes obres catalogades

Joan Baptista Porcar, va nàixer el 1889 a Castelló de la Plana, en el si d'una família de llauradors. De la mà del pintor Vicent Castell es va iniciar en la pintura. El 1906 la Diputació de Castelló li va concedir una beca per a estudiar escultura a la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles de València. Del 1910 al 1914 va residir a Barcelona, on va contactar amb la bohèmia artística relacionada amb la modernitat.

El 1915 va tornar a la seua ciutat i va fundar l'agrupació Ribalta, centrada en la pintura natural del paisatge. La primera exposició individual la va fer a Barcelona, però va alternar mostres a Espanya amb la participació en certàmens internacionals: Venècia, Oslo, París, Buenos Aires. De la magnitud de la seua obra donen idea les prop de set-centes obres catalogades —pintures i dibuixos—, a part de la seua obra i les calcografies de l'art rupestre.

Porcar va ser acadèmic de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Ferran de Madrid i de la de Sant Carles de València; Medalla d'Or del Cercle de Belles Arts de València i Medalla Nacional de Belles Arts, entre moltes altres distincions.

la Plana Alta Art