Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS

Dos castells de Falles es dispararan des d’una plataforma amb un sistema innovador

Els espectacles es muntaran en un punt, a l’Albereda, i s'encendran al pont de Montolivet per a reduir el temps en què estarà tallat al trànsit este tram

Una de les plataformes on s'instal·larà el castell que es traslladarà al pont de Montolivet / À Punt NTC

Dos castells de Falles, els del 16 i 17 de març, es muntaran en un lloc i es dispararan en un altre: es prepararan a l’Albereda i s’encendran al pont de Montolivet. Unes plataformes mòbils faran possible este sistema, pioner a Espanya, segons ha assenyalat este dilluns Santiago Ballester, regidor de Falles que també està al capdavant de la Junta Central Fallera.

De fet, serà la primera vegada que es prove este mètode que permetrà que els castells pirotècnics es munten al passeig de l'Albereda sobre unes plataformes, que Ballester ha denominat “góndoles”, instal·lades en uns camions que, una vegada enllestit l’espectacle, traslladaran el castell fins al pont on tindrà lloc la disparada. En concret, seran quatre plataformes de quinze tones i una extensible de trenta.

Amb el castell muntat a les góndoles, “després únicament cal desplaçar-les al pont de Montolivet, que és on es dispararan, es retirarà el cap del camió i, una vegada disparat tornarà el cap, carregarà la plataforma i així el trànsit quedarà totalment alliberat”, ha detallat Ballester.

Este nou sistema permet que el pont de Montolivet “estiga obert al trànsit rodat just fins a l'hora de disparar el castell, que serà quan la policia calcule el temps necessari per a desplaçar estes plataformes fins a un dels vials de sentit del pont, i serà eixe moment el del tall”.

Una vegada disparat el castell, “es retiraran les plataformes i tornarà el trànsit a la normalitat”, ha afegit el regidor de Falles. D’esta manera la circulació es veurà menys afectada, especialment en unes dates en què València té molts carrers tallats i, a més, concentra més afluència de gent.

El regidor ha aclarit que es demanaran informes sobre la càrrega en infraestructures perquè “es confirme que el pont, efectivament pel trànsit que té, suporta la càrrega, i es realitzaran tots els requeriments que siguen necessaris”.  

Així mateix, el màxim responsable de la Junta Central Fallera ha destacat que “s'han fet prou proves i els camions, per descomptat, aguanten la quantitat de pólvora que es dispararà”, que serà, en el conjunt de les plataformes, d’entre 800 i 900 quilograms.

És precisament la quantitat de pólvora la que obligarà a disparar la Nit del Foc, la vespra de Sant Josep, com sempre s’ha fet, des del terra, cosa que obligarà a tallar un dels sentits del pont de Montolivet. Este pont no estarà tantes hores bloquejat el dia 16 i 17, quan, en canvi, sí que es tallarà el passeig de l’Albereda, on estaran les plataformes. La pirotècnia Vulcano i Tamarit seran, respectivament, les encarregades de disparar eixos dies.

Ballester remarcava que la Comunitat Valenciana, amb una gran tradició pirotècnica, serà el primer punt d’Espanya on es provarà este sistema que contempla en un lloc el muntatge i en un altre la disparada: “A Europa sí que s'han disparat castells amb este mètode, per exemple a Luxemburg, però a Espanya encara no”, assenyalava.

El president de la Junta Central Fallera de València ha recalcat que el pont de Montolivet “és el lloc idoni per la vistositat”. En esta línia, recorda que els castells de Falles es van traslladar a este punt perquè tenen més visibilitat i permeten a la gent distribuir-se millor per a veure’ls.

Vulcano és la pirotècnica que inaugurarà este sistema i el seu representant, Juanjo Soler, ha explicat que la col·locació dels artificis és "molt similar a la que es fa de manera tradicional a terra, amb la particularitat que es fa a les plataformes que permetran traslladar-lo d'una manera fàcil, ràpida i àgil al pont". Des que comença la maniobra fins que se situa a la zona de la disparada pot passar una hora.

“Les plataformes donen la màxima seguretat perquè estaran reforçades amb sacs terrers i també amb cingles i, després d'una anàlisi, tant per part de Pirotecnia Tamarit com per part nostra, hem vist que és el sistema més adequat per a disparar l'espectacle”, ha remarcat.

D'altra banda, el representant de la Pirotecnia Tamarit, Daniel Tamarit, ha exposat que s'ha fet un estudi amb plànols per a assegurar la distribució correcta, i han comprovat que el sistema “té total seguretat i garantia per a poder fer-se la disparada”.

València Festes Falles 2025

També et pot interessar