Catarroja i Utiel, sense conservatoris professionals de música per la DANA
“L'únic que hem pogut salvar han sigut tres pianos que estaven en la primera planta", assegura Miguel Hernández, vicedirector del conservatori utielà
Preguntes a qui preguntes totes les persones hi coincidiran: la música, i les bandes simfòniques, són un dels trets diferencials més importants de la societat valenciana. Per això, no és estrany que siga notable la quantitat d’edificis i infraestructures d'este tipus afectades per la DANA; centres que asseguren la formació dels futurs intèrprets com ho són les escoles d’ensenyança bàsica musical i els conservatoris professionals de música.
La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) ha fet un primer informe en què estima els danys causats per la catàstrofe: 32 agrupacions i 30 escoles de música afectades, a més, d'una factura de dos milions d’euros en pèrdues materials.
La comarca més colpejada ha sigut la de l’Horta Sud, amb més del 50% de les societats musicals danyades. En total, unes quinze agrupacions de la comarca i les seues escoles, que s’encarreguen d’impartir l’ensenyament bàsic en l’àmbit municipal i d’aglutinar gran part de les bandes simfòniques i orquestres.
Això pel que fa a les societats musicals, perquè els conservatoris professionals de música tampoc s’han salvat dels efectes destructors de l’aigua: dos són els centres més colpejats i encara estan lluny de reunir les condicions idònies per a reobrir. Es tracta dels edificis que albergaven el Conservatori Professional de Música José Manuel Izquierdo de Catarroja i el del Conservatori Professional de Música d'Utiel, establit en l’IES Alameda del municipi, ambdós dependents de la Conselleria d’Educació.
Els dos municipis de l’Horta Sud i la Plana d’Utiel-Requena van patir les conseqüències més directes de la DANA el 29 d’octubre per dos avingudes d’aigua diferents. En el cas de Catarroja, pel desbordament de la rambla de Poio i, en el d’Utiel, pel del riu Magre, que creua la localitat de banda a banda. À Punt NTC ha parlat amb la direcció d’ambdós centres per a conéixer de més prop l’abast dels danys per la DANA.
El conservatori de Catarroja, en la llista roja dels edificis
El conservatori de Catarroja està en la llista roja de centres educatius —en què també en figuren dotze més— que no podran obrir pròximament per l'estat de l'edifici i els perills que comporta. Encara que en un primer moment els bombers van retirar l'aigua i el fang que hi va entrar durant la barrancada, posteriorment es va trencar una canonada que va omplir d'aigües fecals els baixos del recinte.
"El problema principal el tenim en el soterrani, ja que va col·lapsar l'estructura i el sostre", explica Santiago Marçal, director del Conservatori de Catarroja, als micròfons de Les notícies del matí. "És molt perillós escometre la neteja d'este espai perquè estan totes les guies penjant i podria caure damunt d'algú", comenta. Per això, reclama a la Conselleria d’Educació que envien els operaris a netejar el subterrani.
Però no és l'únic problema que presenta l'edifici, ja que les parets de pladur estan florides i s'han de canviar totes. A més, el transformador de llum es va cremar durant la inundació. "La bona notícia, entre cometes, és que simplement s'ha vist afectada la zona administrativa. L'aulari està des de la primera planta cap amunt i ja hi podríem treballar", apunta. Ara per ara, només es poden fer les classes en línia.
Per la seua banda, el cap d'estudis, Juanfra Arrue, denuncia en el mateix espai informatiu d’À Punt que, a pesar que ja ho tenien tot previst per a reprendre l'activitat presencial en altres centres, des de Conselleria els han parat els peus perquè "solament es pot desenvolupar l'activitat en espais públics". "Pense que, en una situació tan extraordinària com esta, les mesures a prendre haurien de ser extraordinàries", expressa amb indignació Arrue.
L’alumnat d’Utiel, desplaçat a l'IES Enrique Rambal
La situació del Conservatori Professional de Música d’Utiel és també dramàtica. Les classes es desenvolupaven en la planta baixa de l'IES Alameda, on l'aigua ho ha arrasat tot: els instruments, el mobiliari, el material informàtic, etc. "L'únic que hem pogut salvar han sigut tres pianos que estaven a la primera planta", assegura a esta redacció Miguel Hernández, vicedirector del conservatori utielà.
L'IES Alameda és un altre dels edificis que figuren en la llista roja de centres educatius que presenten un estat ruïnós. Davant de la impossibilitat de tornar a l'institut a curt termini, s’ha reubicat l'alumnat del conservatori a l'IES Enrique Rambal, al mateix municipi d'Utiel.
A poc a poc, l'alumnat recupera les classes al nou centre, però amb certes limitacions. "Hi ha especialitats com percussió, orquestra i banda que no estan funcionant encara, perquè el material està inservible", expressa Hernández, a l'espera que faciliten el material des de l'administració. "Però volem que totes estes especialitats progressivament comencen a prendre forma i que els alumnes recuperen la rutina que tenien anteriorment", afig.
Des de la direcció no tenen clar què passarà amb l'institut que servia fins al 29 d'octubre com a seu al conservatori, però sí que saben que hauran de buscar-se la vida durant una llarga temporada. "Tem que durant més d’un curs serà impossible tornar a l’IES Alameda", conclou Hernández.
Concert a benefici de les escoles de música
Per a ajudar les societats musicals a reconstruir el seu futur després de la DANA, el grup La Fúmiga ha organitzat per a este dissabte un concert solidari a Alzira (Ribera Alta) a benefici de les escoles musicals dels municipis assolats per la riuada i barrancada del 29 d’octubre. Sota el títol Reconstruïm les escoles de música, l'esdeveniment tracta de reunir l'ajuda que necessiten estes escoles a través de l'adquisició d'entrades.
El concert comptarà amb les actuacions de La Fúmiga, Dani Miquel, Niuss, els germans Christian i Jonatan Penalba i Naina. Serà el dia 30 de novembre a l'avinguda del 9 d'octubre d'Alzira, a partir de les 17:00 hores. Les entrades es poden adquirir a través del següent enllaç.
"La nostra música ens necessita ara més que mai: l'educació musical dels xiquets i xiquetes, les nostres bandes, el nostre ADN", afirmaven els d'Alzira a través de les seues xarxes socials.