Ceballos i Sanabria signen les noves figures del betlem de la plaça de l’Ajuntament de València

Hi haurà dos naixements municipals més, un al Saló de Cristall i un altre a la plaça de la Reina

Imatge d'arxiu del betlem de la plaça de la Reina de València
Imatge d'arxiu del betlem de la plaça de la Reina de València / Ajuntament de València

El betlem municipal tornarà enguany a la plaça de l'Ajuntament de València, amb noves figures realitzades pels artistes fallers José Luis Ceballos i Francisco Sanabria, que s’encarregaran també de la falla municipal. Enguany el naixement estarà instal·lat enfront del balcó del consistori, el mateix lloc que en el Nadal de 2014, la ciutat recuperarà una de les “referències nadalenques en una ubicació estratègica”, segons ha assenyalat en un comunicat la regidora de Festes i Tradicions del consistori, Mónica Gil. Perquè el retorn “no es quede en un fet simbòlic”, el naixement incorporarà noves figures que preparen els artistes Ceballos i Sanabria.

Amb un pressupost de 6.655 euros, les noves peces pertanyen al portal grecollatí —el bou, la mula i l'estrela d'orient— i complementaran el naixement tradicional de la Mare de Déu, Sant Josep i el Xiquet, realitzat per l'artista faller José Puche en 1994.

En el comunicat, Gil explica que els artistes han proposat recuperar l'escena tradicional creada per Puche fa 30 anys i que, algunes de les noves figures, com la mula i el bou, s'han elaborat amb motlles originals d'aquest artista per a “harmonitzar” la línia creativa del conjunt final.

Aquest naixement de mida natural s'inaugurarà juntament amb la tradicional encesa de llums que aquest 2023 s'avança a l'1 de desembre i formarà part “essencial” de l'escenografia de la cavalcada dels Reis d'Orient, ja que Ses Majestats d'Orient pararan enfront del pesebre per a representar l'Adoració, ha detallat la regidora.

Betlem inspirat en Sorolla en el Saló de Cristall

D'altra banda, el Saló de Cristall de l'Ajuntament acollirà enguany un betlem que, amb motiu de l’Any Sorolla, homenatjarà el pintor i el seu llegat artístic a la ciutat. També contindrà algunes referències al 800 aniversari de la recreació del primer pesebre realitzat per Sant Francesc d'Assís.

L'Associació de Betlemistes de València perfila ja aquesta creació inèdita que compta amb 8.718 euros de pressupost i que ja ha començat a muntar-se. Igual que l’altre naixement, s’inaugurarà el pròxim 1 de desembre i estarà obert al públic fins al 4 de gener de 2024.

Aquest betlem format per més de 300 figures i inspirat en l'obra del reconegut pintor valencià tindrà colors càlids i detalls com ara representacions d'escenes marines i evocacions de la llum i el color que rememoraran l'estil impressionista de Sorolla. "El conjunt convidarà a endinsar-nos en l'univers pictòric de l'artista en un any en què recordem el seu extraordinari testimoniatge", ha explicat Gonzalo Mateu, president de l'Associació de Betlemistes.

Naixement de mida natural a la plaça de la Reina

Finalment, la plaça de la Reina serà, de nou, l'emplaçament del tercer betlem municipal. Es tracta del tradicional pesebre en grandària natural, propietat de l'Ajuntament, que s'instal·la als peus de la catedral de València i que va ser obsequi del Gremi d'Artistes Fallers al consistori. És la composició que s'exposava en la plaça de l'Ajuntament fins que en 2015, l'anterior govern local, va decidir reubicar-ho en la plaça de la Reina.

L'artista Pilar Luna és l'encarregada de reparar i realitzar el manteniment del conjunt de figures que escenifiquen el naixement, entre les quals es troben el Jesuset, la Mare de Déu, Sant Josep, l'àngel Gabriel, els Reis d'Orient, pastors, un patge i un dromedari i ovelles, entre altres. I per a fer-ho disposa d'un pressupost de 5.153 euros i haurà d'estar a punt per al muntatge i la inauguració l’1 de desembre.

En el comunicat, Mónica Gil conclou que d’aquesta manera es recuperen “tres espais emblemàtics” que per la seua ubicació es complementen entre si i suposen importants punts d'interés turístic i cultural en els quals es transmeten els valors de Nadal i escenifiquen la tradició del pesebre valencià amb la seua riquesa artística i minuciós detall, reflectit en cada figura i escenari.

Enguany, la Regidoria de Festes i Tradicions ha destinat 39.523 euros enfront dels 32.586 de l’anterior, cosa que suposa un increment de 22% en la partida destinada als naixements municipals respecte a l'any anterior.

També et pot interessar

stats