El certamen Curts per la Igualtat entrega els premis en la Filmoteca de València
En l’acte es projectaran les pel·lícules guanyadores i les finalistes, i hi haurà un col·loqui amb les guanyadores
Curts per la Igualtat premia enguany tres curtmetratges que visibilitzen situacions de desigualtat, de dolor, de violència o de necessari trencament emmarcades en diferents moments vitals. D’aquesta manera, els guardons d’enguany a més d’una denúncia social del masclisme i el sistema patriarcal constitueixen una proposta audiovisual intergeneracional, segons ha informat el certamen en un comunicat.
Després de la presentació i projecció dels tres curts guanyadors i les tres mencions especials aquest dijous a les 20:00 hores en la Filmoteca de València, hi haurà un col·loqui amb les guanyadores del certamen.
Les tres peces escollides en aquesta catorzena edició obrin alguns debats fonamentals per a la reflexió feminista, necessàriament prèvia als avanços cap a la igualtat en la nostra societat, com són: el tractament que fa la societat de les violències sexuals menys visibles i la vivència d'aquestes des de la vergonya o la culpa; el dret a decidir de les dones sobre el seu cos, la seua vida i els seus béns materials; la invisibilització edatista i els prejudicis masclistes cap a les dones majors; i la socialització diferencial en les infàncies dels 90.
Els curts premiats, que rebran 500 euros, són Cosas de chicos, de Raquel Colera; Antes de que se ponga el sol, de Nani Matos; i Instinto, de Teresa Ochagavía. Mentre que La Cajera, d’Amada Santos; Lo peor que podría pasar, d’Elena Tara; i No me dejes así, de Ceres Machado, rebran una menció.
El jurat —format per la periodista, directora i fundadora del festival, Paqui Méndez; la directora de cinema i docent, Celia Cuenca; i la formadora en gènere especialista en audiovisual, María Pardo— ha valorat l'equilibri entre el contingut crític des de la perspectiva de gènere i la qualitat cinematogràfica de les obres presentades per a atorgar els guardons.
L'objectiu d'aquest certamen internacional és continuar nodrint de material didàctic audiovisual centres educatius, ajuntaments, biblioteques, associacions veïnals, entitats socials i públic interessat. Aquests sis curtmetratges entren a formar part dels més de 70 que conformen el catàleg de Curts per la Igualtat a través dels que es busca mantindre el debat sobre temes relacionats amb la discriminació de la dona i la seua lluita per una igualtat efectiva i real.