Directes
Ara en la televisió
L'ESTUDI
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

Els cinc grups valencians que diran adeu el 2024

Les decisions obeeixen a diversos motius, però el musicòleg Josep Vicent Frechina apunta que la desaparició d'aquestes bandes es dona per una qüestió generacional

Els cinc grups valencians que diran adeu el 2024

La música s'aturarà per a algunes bandes valencianes el 2024. Els amants de la música en valencià estan de dol per la desaparició de cinc destacats grups del circuit de festivals i sales del territori. Un d'ells és El Diluvi, que ha decidit guardar els instruments després de dotze anys de gires. La banda d'Alcoi se'n va amb un disc especial, El primer ball, amb les cançons creades el 2023.

Flora Sempere, bandúrria i veu del grup, ha assegurat que El Diluvi "necessita recuperar l'alé". “Fa molts anys que estem en actiu. Ni tan sols la pandèmia ens va parar. Necessitem recuperar l’alé, renovar idees”. Així i tot, no tanquen la porta. “En un inici la idea era tornar, però no hem marcat un data en concret, ja que necessitem prestar atenció als amics, a la família... A les coses que, sense voler, el món de la música fa que deixes un poc de banda", ha aclarit la cantant.

Dani, bateria d'El Diluvi, ha anat més enllà: "És molt complicat viure de la música". "Compaginar la nostra vida i adquirir la retribució necessària per a viure és bàsicament impossible en l'actualitat”, ha lamentat el músic. "Les condicions que ens proporciona el circuit no són suficients per a poder assumir despeses i poder viure de la música", ha explicat, ja que els integrats d'El Diluvi tenen altres ocupacions. "Som docents de dilluns a divendres; els caps de setmana els dediquem al grup. Darrere d'un projecte com aquest hi ha un equip tècnic i unes despeses concert a concert".

30 anys com a referent de la música en valencià

També ha anunciat una parada el veterà músic Xavi Sarrià, qui va iniciar la trajectòria fa més de 30 anys amb Obrint Pas. El cantant posa fi al seu projecte personal després de set anys de concerts, dos àlbums i un documental.

"Volem fer les coses a foc lent, per a treballar projectes amb certa tranquil·litat", ha assegurat Sarrià. "Després de la pandèmia, tots els grups vam eixir amb moltes ganes; han sigut uns anys molt intensos. Aplega un moment que les bandes necessiten agafar aire per a tornar motivats".

El cantant valencià s’acomiadarà del públic amb la gira “Música, ràbia i amor”, amb la col·laboració d'amics i referents. El seu últim concert a València serà el 18 de maig del 2024 al Palau de les Arts i l'últim de la gira tindrà lloc a Barcelona, el 14 de desembre.

El pes dels projectes personals

Una de les últimes bandes a anunciar el paró fou Tardor. Un dels membres, Cesc, ha assegurat que han anat buscant altres camins. "Teníem ganes de parar i desconnectar. Actualment, és difícil fer encaixar Tardor en les vides de tots els membres del grup. Molts som autònoms i cada cop teníem menys temps per a dedicar a la banda", ha reflexionat el músic.

Malgrat tot, Tardor no tanca la porta a tornar als escenaris en un futur. Quan? "Tant de bo poguera dir que tenim una estratègia planificada, però no. Ja es veurà".

Fer història des del rock

Una altra dolguda marxa és la de Smoking Souls, el grup de rock alternatiu de Pego (Marina Alta) amb cinc àlbums i centenars de quilòmetres recorreguts per tota la Comunitat Valenciana. El seu últim concert de l’any serà al Festivern de Tavernes de la Valldigna (Safor), per Cap d’Any.

L’escena alternativa valenciana també haurà d’acomiadar-se de Mafalda, el grup del Cabanyal que ha sigut durant anys imprescindible a desenes de festivals. "Ha sigut el viatge més boig i emocionant de la nostra vida", va anunciar la banda en un comunicat el mes de novembre.

Aquest 2024 serà l’última oportunitat per veure en directe a Mafalda al Gazpatxo Rock d’Aiora o el Viñarock de Villarrobledo (Albacete). L'últim concert a València tindrà lloc el 23 de novembre a la Sala Moon.

Sorpresa i dol

L'any 2023 passarà a la història per ser l'any en el qual cinc grups imprescindibles de l'escena de música en valencià han dit adeu. "Tots compartim l'emoció de dir: 'No hem parat atenció a aquelles coses que també ens importen'", ha reflexionat Flora Sempere.

Per al musicòleg Josep Vicent Frechina, la desaparició d'aquestes bandes es dona per una qüestió generacional. "Aquests grups van eixir a l'escena fa deu anys i ara volen escapar de la precarietat del sector. La sorpresa i el dol que hi ha és perquè es tracta de grups populars, noms que havien omplit els cartells dels festivals. L'absència es notarà molt", conclou Frechina. 

També et pot interessar