Directes
Ara en la televisió
MESTRES I APRENENTS

La Ciutat de la Llum començarà a rodar pel·lícules a l'octubre

El president, Ximo Puig, anuncia el calendari provisional de les instal·lacions i avança una inversió de 25 milions d'euros en els estudis de cinema

Platós de rodatge a la Ciutat de la Llum d'Alacant / Europa Press

La Comunitat Valenciana tornarà a comptar amb uns estudis de cinema en marxa a la tardor. Es tracta de la Ciutat de la Llum d'Alacant, que reobrirà les portes per a començar a funcionar amb la vocació de convertir-se en un gran centre de producció audiovisual. El president, Ximo Puig, ha detallat el calendari provisional de les instal·lacions per als pròxims mesos i ha avançat que els primers rodatges, tres grans produccions internacionals, tindran lloc a partir de l'octubre.

En un desdejuni-col·loqui organitzat en Districte Digital pel Fòrum Alacant titulat 'Ciutat de la Llum: un projecte amb futur', el cap del Consell ha donat els primers detalls de com funcionarà el centre. A partir de l'1 de setembre es preveu que hi haja més estudis disponibles perquè al voltant de la segona quinzena d'octubre comence el primer rodatge. El segon està previst per a novembre i el tercer per a gener de 2023. Puig ha confirmat que es tracta de grans produccions, però no ha donat noms "per raons de confidencialitat". Només ha avançat que corresponen a dues productores estatunidenques i una espanyola però també d'abast internacional. Sí que ha explicat que les companyies estan fent visites a hores d'ara i elaborant els plans de rodatge.

El govern valencià calcula que en els pròxims cinc anys el complex industrial audiovisual acollirà unes 200 produccions, una vintena de les quals seran de grans dimensions. Això generarà, entre altres efectes econòmics, 5.000 contractes i 1,4 milions de pernoctacions a Alacant i l'entorn.

L'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE) preveu que Ciutat de la Llum genere un "alt" volum de negoci xifrat en 850 milions en cinc anys i Puig ha subratllat que el repte és que entre 2025 i 2026 siga rendible en si mateix, sense comptar la generació d'activitat econòmica indirecta a la ciutat.

Segons el president, en els últims mesos s'han mantingut contactes amb totes les grans productores, la Film Comission i l'ICEX (que promociona Espanya com a espai de producció audiovisual), la qual cosa ha facilitat que en la segona quinzena d'octubre s'estiga en condicions d'iniciar el primer rodatge. En el primer trimestre de 2023 el complex cinematogràfic estarà a punt per a funcionar al 100%, i s'hi invertiran 25 milions d'euros en els platós els pròxims anys. També ha anunciat que s'està planificant un nou centre de formació professional especialitzat en l'àmbit audiovisual.

Reparació del tanc d'aigua

Recentment, la Generalitat ha invertit 2,5 milions en la reparació i posada a punt del gran tanc d'aigua situat en els exteriors de la Ciutat de la Llum perquè, a partir de novembre, puga utilitzar-se en grans rodatges. És la mateixa infraestructura que va usar-se per a gravar, el 2013, la "gran ona" de la premiada pel·lícula protagonitzada per Naomi Watts i dirigida per Juan Antonio Baiona, Lo imposible, sobre el tsunami de 2004 a l'oceà Índic.

El tanc d'aigua és un dels "elements singulars" de Ciutat de la Llum per a fer "més atractiu" el recinte, en paraules del president, amb la idea de convertir-lo en el "principal estudi cinematogràfic d'Espanya i dels més importants d'Europa".

Ha insistit que les prospeccions de la Generalitat entorn de la viabilitat de la Ciutat de la Llum assenyalen que "existeix demanda" en el mercat perquè "és un gran moment de l'audiovisual: existeix demanda, possibilitats i negoci", ha subratllat. I ha comentat que a partir de l'1 de setembre preveu comptar amb més espai per a la disponibilitat d'aquests rodatges, ja que es negocia el trasllat del centre d'atenció i acolliment temporal de refugiats i refugiades procedents d'Ucraïna, actualment a l'interior de diversos estudis de Ciutat de la Llum, a altres localitzacions per a permetre la indústria cinematogràfica.

l’Alacantí

També et pot interessar