Directes
Ara en la televisió
TRESOR O TRASTO
Ara en la ràdio
L'HORA FOSCA-PÒDCAST (reemissió)

Les ciutats reials del 1510 recuperen 18 reines valencianes

Una exposició d’il·lustracions de les monarques des de Violant d'Hongria fins a Germana de Foix vol trencar amb la visió androcèntrica de la història.

Façana del Palau de la Generalitat / GVA

Una exposició i un llibre rescaten de l’1 al 9 d’octubre la figura de les oblidades monarques medievals del Regne de València i la Corona d’Aragó. Amb el títol “Les nostres  reines”, la doble proposta cultural que impulsa la Generalitat pretén visibilitzar unes dones que han passat molts segles a l'ombra dels seus marits monarques. Des de Violant d'Hongria, dona de Jaume I, fins a Germana de Foix, casada amb Ferran II, elles van ser les 18 primeres reines  valencianes.

La mostra consta de 18 grans lones a la façana del Palau de la Generalitat que exhibeixen il·lustracions dissenyades per Lawerta. Com a complement, un llibre escrit per l'historiador medievalista Vicent Baydal, professor de la Universitat Jaume I, ofereix una síntesi biogràfica de cadascuna de les  reines  amb el títol Les nostres  reines. Les oblidades monarques medievals del Regne de València.

Segons explica la directora general de Promoció Institucional de la Generalitat, Fernanda Escribano, "la finalitat del projecte és fer justícia i reparar l'oblit d'unes dones que jugaren un paper clau en la nostra història, i intentar aconseguir que els noms de Blanca d'Anjou, Elionor de Sicília o Elisenda de Montcada ens siguen tan familiars com els de Pere el Cerimoniós, Alfons el Magnànim o Martí l'Humà. A més, hem enviat un llibre a cada escola i institut de la Comunitat Valenciana perquè les noves generacions coneguen millor les nostres reines oblidades".

Com es posa de relleu en el projecte divulgatiu, "(les reines) exerciren com a altes conselleres i, almenys des de mitjan segle XIV, assumiren importants tasques de govern com a lloctinents reials en el conjunt de la Corona d'Aragó o en algun dels seus diversos territoris [...]. Per delegació i en absència dels seus marits, però amb una significació i una transcendència que han quedat injustament sepultades per una visió androcèntrica de la història".

23 municipis agermanats per 18 reines

La Presidència de la Generalitat ha enviat als 23 ajuntaments, corresponents als municipis que van estar representats a les Corts de l'any 1510, una lona especial que recopila la imatge de les 18  reines  medievals valencianes, amb un estil modernitzat, així com el nom de les ciutats i viles reials d'aquella època, que són: València, Xàtiva, Oriola, Alacant, Castelló, Alcoi, Alzira, Morella, Vila-real, Ontinyent, Borriana, Cullera, Llíria, Bocairent, Biar, Alpont, Peníscola, Penàguila, Xèrica, Xixona, la Vila Joiosa, Castielfabib i Ademús. Totes elles participaren a les Corts de 1510, que és el moment del regnat de l'última monarca representada en l'exposició, Germana de Foix, casada amb el rei Ferran el Catòlic. La majoria d'aquestes ciutats, a més, figuren en les pintures del Saló de Corts del Palau de la Generalitat, del segle XVI.

Les  reines  rescatades foren les casades amb Jaume I, Pere el Gran, Alfons el Liberal, Jaume II, Alfons el Benigne, Pere el Cerimoniós, Joan I, Martí l'Humà, Ferran el d'Antequera, Alfons el Magnànim, Joan II i Ferran el Catòlic. Són aquestes:

Al Palau de la Generalitat es poden aconseguir fullets informatius que resumeixen el paper de cada reina. El llibre, en edició no venal, es repartirà als ajuntaments, centres educatius i públic assistent als actes culturals preparats entre els dies 1 i 9 d'octubre al Palau fins que se n’esgoten les existències.

També et pot interessar