La Colla de Campaners d’Alcoi recupera els tocs tradicionals

Els membres organitzen visites guiades per a tots aquells curiosos i curioses que vulguen veure'ls en directe

Visita guiada al campanar de Santa Maria d'Alcoi / À Punt NTC

Des de l'any passat Alcoi torna a tindre campaners. La Colla de Campaners de la ciutat, creada el 2022, ha recuperat els tocs tradicionals i explica en visites guiades la història que s'amaga darrere dels campanars. Però, per què va desaparéixer aquest ofici a la ciutat industrial?

"Les dues esglésies principals es van derrocar durant la Guerra Civil i les campanes es van convertir en munició. Lògicament, desaparegué l'ofici de campaner", explica Javier Monllor, president de la Colla de Campaners d’Alcoi. Posteriorment, amb la reconstrucció dels edificis religiosos, el toc es mecanitza i ja no és necessària aquesta figura. Però l’any passat va entrar en acció un grup d’apassionats que va decidir recuperar els tocs tradicionals.

Durant els darrers mesos la colla ha estat organitzant visites guiades perquè tots els curiosos puguen visitar els campanars que escolten tantes vegades des de la distància, però que tan poques vegades tenen oportunitat de veure de prop. L’última visita ha sigut al campanar de l’església de Santa Maria, que alberga una de les campanes més grans de la Comunitat Valenciana.

"Hi ha moltíssima gent que s'emociona perquè no s'imaginen com és el campanar per dins i les vistes que ofereix de la ciutat", conta Monllor. Els i les visitants mostren satisfacció per recuperar el toc manual de campanes, una tradició que des del passat mes de novembre és patrimoni cultural immaterial de la humanitat per la Unesco.

Una de les ciutats que més va contribuir a aconseguir aquesta distinció va ser Albaida, que des del 2021 ostenta el títol de capital valenciana del toc manual de campanes. La població de la Vall d’Albaida és l’única del nostre territori que les fa sonar d’aquesta manera des del segle XIII, de manera ininterrompuda i diària, el que suposa més de 3.200 tocs anuals. Els reconeixements atorgats posen en valor una tradició centenària que recupera espai fins i tot en llocs on havia desaparegut.

També et pot interessar

stats