El combinat, l'aiguallimó i altres barrejats valencians per a combatre la calor a les gelateries
Aquestes begudes refrescants són el resultat de combinar granissat de civada, orxata, café o llima i reben diferents noms segons on les demanes
En ple estiu hi ha moltes maneres diferents de sufocar la calor, entre elles, la de mantindre's ben hidratat. I per a això, de vegades, no només usem l'aigua, sinó que les gelateries i altres establiments s'omplin de gent que busca no només de gelats sinó també d'altres begudes refrescants com són els granissats. Encara que els coneguts com a smoothies van guanyant terreny, a la Comunitat Valenciana hi ha una llarga tradició de consumir altres begudes més autòctones i igual de refrescants, com són els granissats de llima, café, civada i, per descomptat, l'orxata. Però aquestes begudes en algunes comarques es barregen entre elles donant lloc a altre tipus de beguda amb nom propi i diferent segons on es demane.
En La cuina de Morera hem visitat l'orxateria Panach per tal de descobrir els principals barrejats que encomana la clientela. Ubicat a Alboraia (Horta Nord) des del 1971, aquest negoci regentat actualment per Rosa Panach, va començar fent orxata, llima i café i més avant sorgiren els barrejats. Els més demanats són els d'orxata amb merengada, anomenat nevada; el d'orxata amb café granissat, que allí anomenen negra; i el de café i merengada, que és la mescla que més demanen. També hi ha barrejats més originals, com el d'orxata amb crema de xufa, al que li diuen lubumba; la llima granissada amb xarop de maduixa o xarop blau; o l'orxata amb bola de gelat, sobretot, de llima o maduixa.
Si anem a Alzira o a altres punts de la Ribera i demanem un combinat ens serviran granissat de llima mesclat amb granissat d'orxata. A Cullera, no obstant això, podràs veure que l'aiguallimó, com allà li diuen, té un color lleugerament daurat que li atorga el sucre cremat amb què fan el granissat de llima. Repassem algunes de les combinacions més habituals al nostre territori:
- Cubà, flotador o Amparito: orxata + bola de gelat (de llet merengada o torró, per exemple)
- Combinat, canari, palmera o murciana: orxata + llima granissada
- Blanc i negre: café + llet merengada
- Nacional: café + bola de gelat (normalment, nata o vainilla)
- Sospir: orxata + café, civada o llima
- Sol i ombra: orxata + café granissat
- Cordial o mulata: orxata + civada
- Mig i mig: granissat de llima + civada
- Vampir o Dràcula: granissat de llima + xarop de maduixa
Segurament hi ha tantes maneres de combinar aquestes begudes com persones les encomanen i qualsevol mescla és possible, per això hem preguntat a les xarxes socials per tal de veure com es diu cada combinat en cada municipi:
La mentireta i altres combinats amb café licor
Si fem ús d'altre tipus de beguda com és el café licor, trobem que a les comarques del Comtat i l'Alcoià hi ha moltes combinacions possibles com és el café licor amb la Coca-cola, anomenat plis-plai o burret o el café licor amb la llima granissada, que anomenem mentira o mentireta. A Cocentaina, aquest barrejat se serveix amb aiguallimó negre, de manera que el còctel rep el nom de mentireta socarrà.
Altres combinacions possibles amb café licor són:
- Barraqueta o pingüí: 1/3 de café licor i 2/3 d'orxata de xufa.
- Burret amb llimona o llapissereta: 1/2 de café licor i 1/2 de refresc de llima.
- Butanito: 1/3 de café licor i 2/3 de bíter sense alcohol.
- Xinet: 1/3 de café licor i 2/3 de batut de vainilla.
- Xocolater: 1/3 de café licor i 2/3 de batut de xocolate.
- Negreta: 1/3 de café licor i 2/3 de cervesa.
- Sambori: 1/2 de café licor, 1/2 de refresc de cola i una xorradeta de licor de coco.
- Sang alcoiana: 4/5 de café licor i 1/5 de xarop de granadina.
- Tio K-los: 1/3 de café licor i 2/3 de beguda energètica.