El còmic ‘Regreso al Edén’ de Paco Roca es transforma en exposició
La mostra, que es podrà visitar a la Nau de València, proposa al públic un viatge a la València de postguerra
Aquest dimarts s’ha inaugurat al Centre Cultural la Nau de la Universitat de València una exposició basada en un dels últims treballs de l’autor valencià Paco Roca, la novel·la gràfica Regreso al Edén.
En aquest treball, Roca s’aproxima als primers anys del franquisme a través dels ulls de sa mare i proposa al públic un viatge a la València de postguerra. La València de la fam, la repressió sense maquillatge i la del desemparament com a plat únic. I aquest és el punt de partida de l’exposició per a aprofundir en aquells temps amb el suport de materials fotogràfics cedits expressament per a aquesta mostra.
Regreso a l’Edén naix de les converses de l’autor amb sa mare, explica el mateix Roca, i de la seua voluntat d’intentar recuperar la seua memòria i tot el que havia viscut. Va ser precisament durant eixes converses quan es va adonar del paper que havien jugat les dones en aquella època. “Semblava que estigueren en l’ombra, però realment eren les protagonistes d’aquesta misèria”, afirma el premi nacional de còmic. Roca considera que les dones durant el franquisme foren víctimes silenciades perquè no podien queixar-se i havien de tragar amb tot el que hi havia i estava passant i, a més, quan va arribar la democràcia se’ls va obligar a no mirar arrere. Tota aquesta reflexió és la que intenta traslladar primer amb el còmic i ara amb l’exposició.
En aquest sentit, el comissari de l’exposició, José María Azcárraga, explica que durant la transició, una de les instruccions que tenia la Falange era cremar molts documents que mostren el caràcter inhumà i de control repressiu que la gent va patir durant els anys que va durar la dictadura.
En aquesta mostra es poden trobar des de vinyetes de l'artista fins a retalls de premsa, publicacions que documenten un món i objectes que retraten la seua vida quotidiana.