Concentració a Torrent en suport del fundador d'Al Tall: “No entenem la censura del seu nom”

Acusen el nou govern del municipi de “censura” i d’“esborrar una pàgina de la història valenciana”

Manifestació a l'Auditori Vicent Torrent
Manifestació a l'Auditori Vicent Torrent / À Punt NTC

Col·lectius cívics, culturals i polítics de Torrent (Horta Sud) s’han concentrat aquest dimecres de vesprada davant l’Auditori per denunciar el canvi del nom d’aquest edifici, batejat fins ara amb el nom del fundador de l’icònic grup de folk valencià Al Tall, Vicent Torrent.

El mateix artista es trobava en l’acte, on s’ha llegit un manifest. Després, Vicent Torrent ha volgut agrair a tots els presents el seu suport. Torrent ha aprofitat per a dirigir unes paraules carregades d’ironia al govern actual del municipi: “Si abans hi havia 200 o 300 persones que sabien que l’auditori portava el meu nom, ara ho saben uns quants milers més” ha dit. “Heu format una bona barricada des d’on continuar lluitant” ha afegit, i ha fet una crida a la mobilització ciutadana “contra cada cosa que facen que no corresponga”. 

Va ser l’alcaldessa Amparo Folgado, del Partit Popular, la que va anunciar la setmana passada la retirada de la denominació perquè, segons va afirmar, el nom de Vicent Torrent “genera un greuge amb la resta d'artistes locals el fet que l'artista haja aparegut en manifestacions pels Països Catalans". Per a l’alcaldessa, la recuperació del nom genèric d’Auditori de Torrent “és una qüestió de sentit comú”.

Toni Gisbert, secretari d’Acció Cultural del País Valencià, ha explicat a À Punt que “Torrent és un poble que té un fill il·lustre, com és Vicent Torrent, una persona molt coneguda” pel seu treball com a cantant d’Al Tall i més enllà de la Comunitat Valenciana “és una persona de prestigi”. “És una bona persona i no entenem la censura del seu nom. Hi ha coses que haurien d’estar per damunt de la política” ha emfatitzat el secretari, qui ha afirmat que la societat no entén la decisió, “una cessió de l’extrema dreta”, en referència a Vox.

També ha estat present Pau Alabajos, secretari del Col·lectiu Ovidi Montllor i músic, qui ha afirmat que Vicent Torrent “ha escrit una pàgina de la història de la música valenciana” i ha recordat “la seua feina de recuperació de la tradició oral valenciana”, a través del seu projecte de la fonoteca de materials. Alabajos ha assenyalat com “no es tracta d’un canvi pel greuge comparatiu amb altres artistes del poble, sinó per la seua ideologia”. “És una qüestió de censura” ha dit. 

També et pot interessar

stats