Concha Alós, l’escriptora castellonenca oblidada per la crítica literària del franquisme
Castelló de la Plana ha retut homenatge a l’artista, que va retratar el paper de la dona en una societat patriarcal
Castelló de la Plana ret homenatge amb una exposició a Concha Alós, escriptora desconeguda per al gran públic i oblidada per la crítica literària del franquisme. Cent anys després del naixement, ara comença ara a recuperar-se i a dignificar la seua figura, apartada dels focus durant quasi tota la seua vida.
“Vivia en una època purament patriarcal, on la dona havia d’encarregar-se de les tasques de la llar. Per això que una dona escriguera era un poc escandalós”, assegura la comissària de l’exposició i biògrafa de Concha Alós, Amparo Ayora.
Des del realisme social va retratar la vida en dictadura i el paper de la dona en aquella societat patriarcal. També va parlar d’altres temes tabús, com l’avortament o la homosexualitat. “Contava la realitat en un llenguatge tan realista, tan cru, que no era propi del to d’una dona”, apunta Ayora. A pesar dels problemes que va tindre per a publicar, va guanyar dos premis Planeta, per Los enanos i Las hogueras.
L'altra constant de la seua obra va ser la ciutat que la va veure nàixer, Castelló de la Plana. En la seua obra parla del gran incendi del cine La Paz i traça un recorregut pels carrers, places i comerços, que fins i tot semblen una enciclopèdia de la localitat.
L’exposició es podrà visitar fins al 3 de març a la Casa dels Caragols. A més, aquest divendres s'inaugurarà el memorial de Concha Alós al cementeri de la seua ciutat.