Coneix tots els secrets de les pel·lícules de Pixar al Museu de les Ciències
Fins al 10 de març una exposició permet descobrir la ciència i la tecnologia darrere de grans èxits com Toy Story o Monstruos, S.A.
L'univers creatiu de la factoria Pixar, els seus secrets tècnics i l'explicació pràctica de com ha aconseguit crear tot un gran teatre digital de titelles amb les seues pel·lícules i curts són el fil conductor de l'exposició interactiva que la Ciutat de les Arts i les Ciències de València acull fins a març.
“La ciència de Pixar” permet des d'aquest divendres conéixer, al Museu de les Ciències, la tecnologia, l'enginyeria i les matemàtiques utilitzades per l'equip d'artistes i científics informàtics per a portar les pel·lícules i curts de Pixar a les pantalles, mentre l’Hemisfèric projectarà un cicle especial amb algunes de les seues cintes més conegudes a partir del 16 de desembre. Així ho ha destacat aquest divendres la directora general de la Ciutat de les Arts i les Ciències, Ana Ortells, en la inauguració de la mostra, que segons la Generalitat podrà visitar-se fins al 10 de març del 2024.
L'exposició està dividida en huit àmbits, corresponents a cada un dels passos del procés que utilitza Pixar per a convertir una idea en una pel·lícula.
Aquests són el modelatge, que permet crear els personatges en 3D; el rigging, amb el qual es desenvolupen els ossos, músculs i articulacions virtuals; el disseny de superfícies i decorats; l'animació, que dona vida a la història; la simulació, que proporciona moviments automatitzats; la il·luminació, amb la qual s'aconsegueix un major impacte emocional, i el renderitzat, que converteix escenes en 3D en imatges en dues dimensions.
El recorregut expositiu inclou, a més, recreacions a escala humana de molts dels personatges de Pixar, com Buzz Lightyear (de Toy Story), Mike i Sulley (de Monstruos, S.A.) i WALL·E (de la pel·lícula homònima), entre altres.
L'exposició ocupa més de mil metres quadrats en la primera planta del Museu de les Ciències, reuneix desenes d'elements pensats perquè el públic experimente físicament i virtualment amb les tècniques que utilitza aquest estudi cinematogràfic en el seu dia a dia. Així, podran descobrir en primera persona com pot influir en les nostres emocions la il·luminació d'una escena o el punt de vista de la càmera.
Per exemple, en l'àmbit rigging, dedicat al treball dels riggers, encarregats de generar la sensació de moviment dels ossos, les articulacions i els músculs virtuals dels personatges, un vídeo mostra que Mike Wazowski (de Monstruos, S.A.) compta amb 7.000 controls de rig, la qual cosa equivaldria a un titella amb 7.000 cordes.
Coincidint amb l'exposició, l’Hemisfèric acollirà un cicle especial de Pixar. Des del 16 de desembre, cada dissabte a les 18:00 hores es projectaran les pel·lícules Toy Story, Bichos: una aventura en miniatura, Toy Story 2, Monstruos, S.A., Buscando a Nemo, Los increíbles, Ratatouille, Wall·E, Up!, Toy Story 3, Brave, Monstruos University, Inside out, Buscando a Dory i Coco.