El Consell dedica el 2023 a l’artista Eusebi Sempere, precursor de l’art cinètic
Una comissió commemorativa organitzarà una sèrie d’actes del pintor i escultor d’Onil, del qual es compleix el centenari enguany
El 2023 serà l’any d’Eusebi Sempere, un dels pintors i escultors valencians més destacats del panorama artístic de postguerra per ser precursor de l’art cinètic, aquell que sembla tindre moviment, però al mateix temps un dels artistes valencians més desconeguts. Per aquesta raó, i coincidint amb el centenari de l’escultor, el Consell ha aprovat declarar el 2023 com l'Any Eusebi Sempere, en commemoració del centenari del pintor i escultor, nascut a Onil (Alcoià) el 3 d'abril de 1923.
Per a celebrar aquesta efemèride i divulgar les aportacions de l’artista d’Onil també s’ha creat una comissió commemorativa per al desenvolupament dels actes que se celebren.
Les aportacions artístiques d’Eusebi Sempere no es corresponen amb el seu renom entre la societat valenciana. Premi príncep d’Astúries de les arts i medalla d’or al mèrit de les belles Arts, Eusebi Sempere "va formar part dels grups d'artistes que, de manera més significativa, van contribuir a la renovació del panorama artístic i cultural valencià de postguerra", entre els quals destaquen Els Set i el Grup Parpalló.
A més, l’escultor d’Onil va participar en biennals internacionals i exposicions individuals i col·lectives, tant a Espanya com a Europa i als Estats Units, on "la seua obra va ser exhibida en les galeries i museus d'art contemporani més importants", com destacaven fonts del Consell.
Sempere va mostrar des de menut "una gran capacitat imaginativa i una especial inclinació per l'art", la qual cosa li va portar a formar-se a l'Escola d'Arts i Oficis i en l'Escola de Belles Arts de Sant Carles, on va rebre el títol de professor de dibuix en 1948. Va completar la seua formació artística a París en contacte amb els corrents artístics d'avantguarda.
Va posar el germen del MACA d'Alacant
Eusebi Sempere va ser l'impulsor de la creació del Museu de l'Assegurada d'Alacant, un dels primers i més importants espais d'art contemporani d'Espanya, que es va inaugurar en 1977 per a mostrar la col·lecció "Art Segle XX", que el mateix artista havia donat a la ciutat, i que constitueix l'origen de l’actual Museu d'Art Contemporani d'Alacant.
Eusebi Sempere va ser doctor honoris causa per la Universitat d'Alacant, així com acadèmic d'honor de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles. A més, Sempere va ser nomenat fill predilecte de la província d'Alacant i de la Vila d'Onil, on va morir el 10 d'abril de 1985.